Отидете към основна версия

9 566 19

Вижте сглобяването на новия свръхзвуков пътнически самолет (ВИДЕО)

  • самолет-
  • свръхзвуков самолет-
  • x-59

Цената на проекта е 247,5 милиона долара

Проектът за свръхзвуков пътнически транспорт, осъществен от съветския Ту-144 (1975-1978) и англо-френския самолет Конкорд (1976-2003), може да бъде възроден от НАСА. Новият самолет, наречен X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST), вече се строи за НАСА от Lockheed Martin в завода Skunk Works в Палмдейл, Калифорния.

Основната конструктивна особеност на новия X-59 Quiet е разположението на двигателите в горната част на самолета, което ще намали силата на акустичния удар при полет със свръхзвукова скорост.

Американската космическа агенция публикува видео на поетапното сглобяване на QueSST, неофициално известен като "Синът на Конкорд". Според техническите спецификации новият самолет ще лети с 1,4 Маха или 1728,4 км/ч. За сравнение: скоростта на звука е 1234,3 км/ч.

Краткото видео показва поетапното сглобяване на фюзелажа с пилотска кабина и крило с ширина 9 метра, в което се помещават горивните системи и части от системите за управление. В близко бъдеще ще бъде инсталиран и 9-метров нос, специално проектиран да минимизира съпротивлението, свързано с акустичния удар, генериран от самолет, който се движи със скорост, превишаваща скоростта на звука.

Цената на проекта е 247,5 милиона долара. След като бъде сглобен, "Синът на Конкорд" ще бъде изпратен във Форт Уърт, Тексас, за наземно изпитание. Първите полетни тестове са насрочени за 2022 г. През 2023 г. първият свръхзвуков полет ще бъде извършен в Центъра за полетни изследвания Армстронг в Калифорния, а през 2024 г. се планира да прелети над няколко населени места, за да се тества силата на шума, произведен от X-59 Quiet.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.

Свързани новини