31 Март, 2022 10:57 16 878 7

Airbus A380 - най-големият пътнически самолет в света

  • самолет-
  • airbus-
  • a380

Дължината на самолета е 73 метра, размахът на крилата е 79, а височината е 24

Airbus A380 - най-големият пътнически самолет в света - 1

През 1969 година на бял свят се появява известният Boeing 747, който става най-големият пътнически самолет в света. Той носи тази титла в продължение на 36 години. Но през 2005-а се появява нов рекордьор - Airbus A380.

Появата на A380

Разработването на новия Airbus отнема около десет години. Цената на програмата е 12 милиарда евро. В същото време Airbus преследва много конкретна цел: да създаде огромен самолет, който да детронира лидера на пазара, Boeing.

Интересното е, че предишните модели Airbus са обозначени с индекси от A300 до A340, но на новия самолет е присвоено „извънредното“ обозначение A380. Причината тук е, че самолетът става двуетажен, а числото 8 наподобява секцията, състояща се от два кръгли "етажа".

Airbus A380 - най-големият пътнически самолет в света

Според конструкторите най-трудната задача на този проект е да се намали теглото на гигантския самолет. Това става възможно с помощта на съвременни материали, по-специално композитни. Въпреки известен успех в намаляването на теглото, на етапа на проектиране има опасения, че такъв самолет поради масата си може да повреди покритието на пистата. В резултат на това самолетът получава голям брой колела, което намалява натиска върху повърхността.

И веднага за размера

Нека да преминем към най-интересното. Дължината на самолета е 73 метра, размахът на крилата е 79, а височината е 24. Максималното излетно тегло е 560 тона, а самият лайнер тежи 280. Говорейки за цифри. Цената на един такъв самолет е приблизително 500 милиона долара.

Характеристики

A380 принадлежи към така наречените самолети с ниско крило - крилата преминават през долната част на фюзелажа, тоест грубо казано са изместени надолу. Самолетът има четири двигателя. Те могат да бъдат от Rolls-Royce или Engine Alliance. И двата варианта са доста тихи. На този аспект е обърнато специално внимание, тъй като лондонското летище "Хийтроу" първоначално се смята за едно от ключовите летища за 380, което има доста строги изисквания за шум.

Airbus използва смес от керосин и GTL - висококачествено течно гориво, получено с помощта на природен газ. Според специалистите от Airbus, моделът A380 е най-икономичният сред големите самолети и това е плюс не само от финансова, но и от екологична гледна точка.

Airbus A380 - най-големият пътнически самолет в света

В сравнение с конкурента от Boeing, нивото на шум в кабината на A380 е наполовина по-малко, а налягането на въздуха се поддържа по-високо, тоест малко по-близо до нормалното атмосферно налягане на земята. И двете решения имат положителен ефект върху комфорта на пътниците. Оформлението и капацитетът могат да варират в зависимост от желанията на клиента.

Самият Airbus е френски. Но A380 е продукт, може да се каже, "международен": различни секции от самолета се произвеждат в различни предприятия във Франция, Германия, Великобритания и Испания. Някои компоненти се доставят в Европа от САЩ - от родината на Boeing.

Рекордът е поставен, но...

През 2021 г. производството на A380 спира. Причината е в слабото търсене. А каква е причината за ниското търсене е друг въпрос. Има теория, че това се дължи на някои промени в моделите на пътническия трафик и други специфични нюанси. Както и да е, но 747 на Boeing все още се произвеждат и продават успешно.

Що се касае до моделът 380, за 16 години са произведени 251 самолета Airbus A380. По време на тяхното съществуване са построени повече от хиляда "боинга". В момента A380 се използват от 12 авиокомпании. Можете да ги видите на летища в различни градове по света – от Токио до Лос Анджелис. Най-голяма част то тези самолети са собственост на авиокомпанията Emirates.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КО РЕЧИ КО

    4 15 Отговор
    БАТКО ШЕФЕ А КЪДЕ Е „ТУ ”И „ИЛ”😀😀
  • 2 СъюзПари

    15 11 Отговор
    Най-големия корупционен продукт на съюза, да създадеш нещо, от което няма нужда - но да получиш много евросредства за целта .... ами това е шедовър как работи корупцията в нашия свят.
  • 3 Пътник

    9 1 Отговор
    А-380 е уникална машина отговор на Еърбъс на концепцията за организиране на траспорта с така наречените хъбове. Обаче грешката им беше че не отчетоха човешките нагласи. Никой пътник не е съгласен да загуби цял ден по летища и самолети като реално пътуването му до крайната дестинация изисква само няколко часа
  • 4 doe

    7 17 Отговор
    747 е най красивия пътнически самолет
  • 5 Гггггггг

    11 16 Отговор
    За света не купува руски самолети ,а всички купуват Боинг и Еърбъс ? Много странно.

    Коментиран от #6

  • 6 f f f f f f

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Гггггггг":

    Нещо да кажеш за новия руски самолет MS-21-300, който получи крила от полимерни композитни материали руско производство,или въобще не си чувал за него,а?

    Коментиран от #7

  • 7 Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "f f f f f f":

    Чуууувалсъъъъм поде ехото в Сибир