Отидете към основна версия

10 829 37

Сателитите на Илон Мъск могат да заменят GPS навигацията

  • илон мъск-
  • сателити-
  • gps-
  • starlink-
  • навигация

Учени заявиха, че тяхното проучване е първият независим от SpaceX експеримент за изследване на навигационните възможности на спътниците Starlink

Системата Starlink на SpaceX вече наброява около 1700 оперативни спътника и по последни данни може да се използва за глобално позициониране, подобно на съществуващите системи GPS или GLONASS. До този извод е стигнала независима група учени от Държавния университет в Охайо, която няма нищо общо със SpaceX.

Учените заявиха, че тяхното проучване е първият независим от SpaceX експеримент за изследване на навигационните възможности на спътниците Starlink. В експеримента учените са триангулирали сигнали от шест спътника Starlink и са определили местоположението на обекта на Земята с точност под 25 фута или 7,7 метра. Такива индикатори са доста сравними с глобалната точност на позициониране на GPS системата, която в момента варира от 5 до 10 метра.

По този начин системата Starlink, създадена да предоставя широколентов интернет навсякъде по света, може да получи друга функция, която по някои параметри ще бъде значително по-добра от GPS. Първо, учените от Охайо отбелязват, че спътниците Starlink са на орбита около 1200 км, което е значително по-близо от спътниците GPS на средна околоземна орбита (от 2 до 35 000 км), което осигурява на Starlink по-голяма защита от блокиране.

В допълнение, спътниците на SpaceX се изстрелват много по-често от GPS устройствата, което предоставя повече място за надграждане. Друго предимство на използването на Starlink за целите на глобалното позициониране е непрекъснато нарастващата точност на системата, тъй като повече спътници се извеждат в орбита. Ще припомним, че общото "съзвездие" на SpaceX ще включва над 40 хиляди спътника.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.

Свързани новини