Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 12:37 10 772 37

Сателитите на Илон Мъск могат да заменят GPS навигацията

  • илон мъск-
  • сателити-
  • gps-
  • starlink-
  • навигация

Учени заявиха, че тяхното проучване е първият независим от SpaceX експеримент за изследване на навигационните възможности на спътниците Starlink

Сателитите на Илон Мъск могат да заменят GPS навигацията - 1

Системата Starlink на SpaceX вече наброява около 1700 оперативни спътника и по последни данни може да се използва за глобално позициониране, подобно на съществуващите системи GPS или GLONASS. До този извод е стигнала независима група учени от Държавния университет в Охайо, която няма нищо общо със SpaceX.

Учените заявиха, че тяхното проучване е първият независим от SpaceX експеримент за изследване на навигационните възможности на спътниците Starlink. В експеримента учените са триангулирали сигнали от шест спътника Starlink и са определили местоположението на обекта на Земята с точност под 25 фута или 7,7 метра. Такива индикатори са доста сравними с глобалната точност на позициониране на GPS системата, която в момента варира от 5 до 10 метра.

По този начин системата Starlink, създадена да предоставя широколентов интернет навсякъде по света, може да получи друга функция, която по някои параметри ще бъде значително по-добра от GPS. Първо, учените от Охайо отбелязват, че спътниците Starlink са на орбита около 1200 км, което е значително по-близо от спътниците GPS на средна околоземна орбита (от 2 до 35 000 км), което осигурява на Starlink по-голяма защита от блокиране.

В допълнение, спътниците на SpaceX се изстрелват много по-често от GPS устройствата, което предоставя повече място за надграждане. Друго предимство на използването на Starlink за целите на глобалното позициониране е непрекъснато нарастващата точност на системата, тъй като повече спътници се извеждат в орбита. Ще припомним, че общото "съзвездие" на SpaceX ще включва над 40 хиляди спътника.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гено

    31 8 Отговор
    И после кой ще разчиства космическия боклук,когато излязат от строя?

    Коментиран от #4, #13, #27

  • 2 гост

    15 7 Отговор
    Не могат , а ЩЕ заменят GPS навигацията !! И ще предоставят много повече и по-точна информация от нея !

    Коментиран от #3, #18

  • 3 гост

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    И не само навигацията , а дори такива неща като банки , кредитни карти , куриерски фирми и т.н. !! Който владее интернет , той владее света в 21 век и то все повече и повече !

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    13 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гено":

    Щи има да почакаш за "космически боклук" от тях !! Първо са с живот 15-20 години , демек ти ще си при "създателя" си , второ същия кораб , който ги извежда в орбита може и да ги прибира , по 400 за един курс !!!!
  • 5 конспирация

    15 3 Отговор
    мвф,световна банка,сзо,мъск,гейтс,сорос.федерален резерв,кралски фамилии и разни клубчета по интереси, с КОВИД19 нямат връзка!
  • 6 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Дано не се чудите чия ще е следващата крипто валута , която ще завладее света , със абсолютна поддръжка от доминиращата мрежа , хахахха !!! В африканските и някои азиатски държави вече над 80% от плащанията са през телефон и интернет , там понятието "банков клон" е познато колкото "извънземни" !
  • 7 az #Контрапропаганда

    8 7 Отговор
    Ето, че лека полека си идваме на думата! Нещо за което пиша всеки път щом стане дума за Starlink: Какво всъщност представлява спътниковата групировка Starlink на SpaceX и какви са нейните задачи? Първо, създаването на глобална мрежа за бойно управление на Пентагон. Второ, това е създаването в ниска около земна орбита на радар с огромна разделителна способност. Какво иска да направи Пентагона в рамките на StarLink? Американските военни искат да получат напълно виртуализирано пространство на потенциалния театър на военните действия, но в него вече влиза цялата планета. Концепцията на американските военни предвижда в рамките на реализацията на проекта Starlink към мрежата да бъде включена всяка бойна единица, в идеалния случай - всеки войник.

    Коментиран от #12

  • 8 az #Контрапропаганда

    9 2 Отговор
    В началото на м. Март на 2020г., началникът на отдела за доставки на американските военновъздушни сили Уилям Ропър заяви пред журналисти в Пентагона, че ВВС на САЩ и SpaceX ще проведат на 8 април учения с други подразделения на армията на САЩ, в които спътниците на SpaceX Starlink ще взаимодействат с няколко армейските системи в "масирани" учения с бойни стрелби. Съобщава се, че ученията ще включват сваляне на БПЛА и крилати ракети и ще се провеждат в няколко различни обекта, включително в базата на морската пехота Юма в Аризона и на военновъздушната база Aeglin във Флорида. Ученията ще включват също сухопътни войски, подводници, кораби и различни космически средства. Ученията с бойни стрелби ще бъдат част от по-голям тест на Advanced Combat Command System (ABMS), нова комуникационна екосистема, предназначена да осигурява съвместно военно командване и контрол (JADC2), което позволява на американските сили и техните съюзници да координират военните операции в реално време и във всички видове операции - морски, сухоземни, въздушни, космически и в киберпространството ”
  • 9 az #Контрапропаганда

    8 2 Отговор
    60 спътника Starlink v0.9, изстреляни през май 2019 г., имат следните характеристики: - Плосък дизайн с няколко високопроизводителни антени и една слънчева батерия; - Тегло: 227 кг; - Система за маневриране с ефект на Хало, използващи криптонов газ като гориво за регулиране на орбитата, поддържане на височина и отклонение; - Навигационна система Star Tracker за прецизно позициониране; Освен това всеки спътник Starlink има четири ФАР , които работят в диапазоните Ku и Ka. Какво е фазирана антенна решетка няма да му обяснявам, нека се запознае сам. ФАР са широко използвани в различни аспекти на човешкия живот. Те се използват от мобилните оператори и по-специално в системите за сигурност и предаването на данни. Също така, такива устройства се използват в сателитни връзки, от военните, в системите за ПВО/ПРО ... Съвременните радари с ФАР/АФАР позволяват да се създаде триизмерно изображение на терена и територията, която сканират. В същото време, благодарение на математическата обработка, по време на полета се изгражда образ не само на повърхността, но всички цели представляващи интерес се идентифицират и класифицират. Така, ако се позовем на изявленията на Мъск и SpaceX, на височина 400 километра от повърхността на нашата планета ще се въртят 12 хиляди спътника Starlink, всеки от които има четири антени - ФАР. С други думи, 48 хиляди радара ще гледат към Земята денонощно от Космоса. Представете си услугата Google Maps, където всички можем да наблюдаваме трииз
  • 10 az #Контрапропаганда

    12 2 Отговор
    триизмерен модел на любимата ни планета, който е събран от стотици хиляди сателитни снимки на Земята. Сега си представете, че можете да видите не само плоски изображения на Земята, които са събрани в текстури, но и триизмерна повърхност, по която автомобилите се движат в реално време, хората ходят, а самолетите летят в небето. Освен това всички тези хора и машини използват източници на електромагнитно излъчване и можете да ги систематизирате, класифицирате и проследявате, и ако е необходимо, да правите нещо друго с тези данни.... Така че кажете ми, вярвате ли в алтруизма на американския капитализъм, че Мъск е полудял и е решил за десетки милиарди долари да осигури високоскоростен интернет на канибалите в югоизточна Полинезия например???? В никакъв случай, защото всъщност проектът Starlink преследва други цели....
  • 11 Абе

    9 2 Отговор
    Ми да ? Лека полека ?
    После ще ни заменят “пиле с ориз “ със на Мъск хапчетата , кислорода със на др.Гейтс иглата ...
  • 12 пешо

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "az #Контрапропаганда":

    чудя се, дали случайно не влизат в обхвата на руските с-500? ама съвсем случайно. и един приятел се интересува.

    Коментиран от #15, #16, #17, #33

  • 13 Rado

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гено":

    Сателитите на Мъск има функция за самоунищожение в атмосферата
  • 14 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    4 4 Отговор
    Начин да направим хората още по -глупави, отколкото вече са, други начини могат да осигурят достъп до информация без последствия за околната среда !!!
    Как се справяхме преди интернет ?!
    Имате кратка памет,90% от глобалната интернет мрежа и осигурени от подводни кабели, 4G ,.... са повече от достатъчни, за да имаме качествен интернет, не разбирам ...? Ще се нуждаем от флот от спътници, който рискува още повече да замърси небето, независимо дали визуално или дори материално....или ТЕ отиват, да заемат свободно пространство от права! ???Както в дните на Далечния Запад! !!

    Коментиран от #23

  • 15 Риналдю

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Не влизат.Не може да ги стигне.Много не му достига на С-500.

    Коментиран от #34

  • 16 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Продължавай да се чудиш , хахах !! Засега прогнозния брой надхвърля 72 000 (ХИЛЯДИ) сателита за пълно покритие !! Дали има поне 700 С-500 ?? Хахахах !! И дали ще имат пари за ОЩЕ 700 в близките 40-50 години ?? А за кого ще е по-евтино про цена за смяна на сателит от 40-50 000 долара и цена на ракета 1-2 милиона ?? Хаххахах !!
  • 17 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Не съм на нивото на Мъск точен отговор нямам ,ама тази работа започва да става още по страшна .Това предполага че тези сателити ще имат контрол над руските с-500 /може да я върнат обратно на собственика /и други държави /разбираш ли ми тънката мисъл/дано да греша .Нали сега се правят модерни бомби,ракети.....какво е всико това и как се контролира?

    Коментиран от #19

  • 18 куку руку ку

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ще предлагат и директна връзка с чипираните...

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Още повече от тази година новите са снабдени с лазери !!! Засега с обяснението , че дават много по-бърза връзка и по-голям капацитет от радиовълните ! Ама кой знае може и друго да могат или да имат и друг "лазер" !!

    Коментиран от #21

  • 20 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "куку руку ку":

    Ми хубаво , а "нечипираните" директно ще ги изпаряват , тъкмо обяснявах на дружката ти , че вече имат и лазери !!
  • 21 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Този луд луд гений , Илон Мъск е пионер с идеи, но е добре да не забравяме хилядите мравки, които работят за него и които допринасят за осъществяването на работата му.Какво ли още ще доживеем .....

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Ами на мравките това им е работата , да работят за хора с идеи и възможности ! Иначе само ще произвеждат биотор в тоалетната , те на друго не са способни ! Те и да работят не са много способни , затова скоро ще им се плаща да НЕ работят ,а ще работят роботите !! Изобщо крайно време е да престане да се надценява физическия труд , него го могат и маймуните !

    Коментиран от #24

  • 23 Алекс

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    На теб може и да ти е достатъчно, света обаче се разпортира малко по-надалеч от твоята градинка.
    Първо, 5G не се налага основно заради по-високи скорости, а именно поради факта, че всекидневно броя на устройствата расте все повече и съвсем скоро лимитите на 4G мрежите ще бъдат достигнати. Отделно, за да се реализират всички планове за автономност, умни градове, Industry 4.0 и всички актуални проекти за дигитализация и автоматизиране, инфраструктурата се нуждае от ново поколение свързаност, което 4G не може да достави.
    Конкретно пък услугите на Starlink не са насочени към средностатистическия потребител в урбанизираните райони, където има десетки доставчици на интернет. Starlink ще даде достъп до интернет на хора в отдалечени и труднодостъпни места. Може и да е странно, но дори в 2021 година, над 40% от световното население няма достъп до интернет и мобилни услуги. На фона на удоволствието да имаш интернет на всяка крачка и постоянно да си свързан със света, дали им е готино?!
    И малко е лицемерно, ние българите да говорим за "чистота" на околоземната орбита, при положение, че все още си изхвърляме торбичките с боклук през терасите.

    Коментиран от #25

  • 24 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Съгласие с теб съм ,ОК и какво правим после ?Изкуственият интелект е добър за цялото човечество, а не за отделните хора /операция ,лечение..../. Тя трябва да помогне на човечеството да върви напред в правилната посока за следващия етап на душата. Защото душата трябва да се е развила в правилната посока. Ние осъзнаваме едва когато напуснем човешкото тяло. Това да си от другата страна на огледалото.Мислил ли си колко хора ще има безработни ?Какво ще правим ???Ще ни пратят на работа в космоса ....за Мъск на Марс .....само гледай и пак ще работим ?Майтапя се мина ми през ум докато пиша и мисля ,как ще изкарваме парите си????
  • 25 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Алекс":

    Прав си,за останалото при българите с боклука не сме самички.Виж намери историята за Версай който запазва образа си на мръсен дворец, изпълнен с мръсотия,вуня придворни, облекчаващи се в нишите на стълбите, през прозореца са хвърляли ../.екскременти /Първо са викали силно ВНИМАВАЙ интересна история ...
  • 26 набабами

    3 5 Отговор
    Не е важно колко фъркат горе, важното е, че руснаците са прихванали царицата-майка. Айде е мръднала, айде всичко е станало на изгоряла електроника.

    Коментиран от #32

  • 27 Дядо ти и

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гено":

    Баба ти.
  • 28 Киро казана

    2 0 Отговор
    Ако еволюцията беше спряла до маймуната сега нямаше да има ни космически ни земни боклуци, Наздраве!
  • 29 ъъъъъъъъ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: спътниците на SpaceX се изстрелват много по-често от GPS устройствата
  • 30 леле мале

    1 0 Отговор
    Хахах Пичовете от ФАЩ, "сталиргат" наблюдателници и проследяващи устройства около цялата планета, рекламират ви телефони със скрити камери в екрана (да не виждаш, лещата като.мърда, докато те фокусира! А вие сте седнали да им кланяте глави и подавате бузи! При този икономически колапс и толкова бедни хорица, тия си правят милиардите и ще им бачкаме за купичка ориз цял. Децата ви също а вие им мерите "пищофите" Майко майко кви Офсе

    Коментиран от #31

  • 31 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "леле мале":

    Ми от доста време сме така,за лещата и камерата не мисли ....:...;...)Има много такива по улицата в магазина,на работа ......... онлайн наблюдение ....;...)За доста българи е зле /шопите/например те ако не крадне нещо всеки ден са болни ,може и една гайка да е пак файда ./Така са ми споделяли /Инак българите сме добри хора като махнеш негативите ,руснаци ,сърби все народни хора по мои наблюдения.Другите народи са доста резервирани няма го чистото човешкото /хиената ,акулата в човека надделява/.За
    наблюдателници и проследяващи устройства ,телефони- е и хубаво нещо например има апликация с която по всяко време знам дъщеря ми къде е ,в училище на улицата.....По малките деца също имат устройства за проледяване на раницата .....,ако училището е наблизо и нямаш време да го заведеш наблюдааш дали случайно не е намерил по хубаво забавление по пътя от училище .....има и позитив.
  • 32 6944

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "набабами":

    Какво са прихванали тея абориген ии ти не знаеш...
  • 33 някой

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Да, 600 км е обхвата на 500, не се е наложило,не са изпопадали като презрели круши .

    Коментиран от #35, #36

  • 34 някой

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Риналдю":

    Бъркаш, поинтересувай се .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 геодезист

    2 0 Отговор
    GPS не е толкова проста. Във всеки сателит има атомен часовник, нищо общо с тази ширпотреба. Точността на определяне на позицията с използване на фазовата разлика на сигнала достига части от милиметъра при достатъчно голям брой измервания.