Отидете към основна версия

7 976 2

Японците измислиха система за автоматично размразяване на фарове

  • фарове-
  • светлини-
  • размразяване

Това е прозрачна джаджа, която се лепи към повърхността на осветителното тяло

Японският производител на автокомпоненти PIAA обяви началото на продажбите на система за отопление на фарове. Устройството изглежда като прозрачен кръг, който е залепен към повърхността на фар или стоп и се нагрява до температура от 60 градуса по Целзий.

Разработчикът посочва, че тази система е предназначена предимно за LED оптика, която сама по себе си не се нагрява достатъчно, за да стопи полепналите сняг или лед. За първи път за разработката на PIAA беше съобщено преди година, но сега устройството е пуснато в свободна продажба и струва от 16 хиляди йени (около 125 евро).

Първоначално филмът се нагряваше само до 50 градуса по Целзий, но след това температурата беше повишена до 60 градуса. Освен това стана възможно да се свърже устройството към бордовата 24-волтова система за захранване, която често се среща при камиони и хибриди.

Прозрачният пръстен автоматично започва да се нагрява, когато температурата на околната среда падне под пет градуса по Целзий. Нагревателят може да се захранва от проводника за запалване или от всеки друг съвместим източник. Консумацията на енергия е приблизително 5W.

Подобни устройства се предлагат и от други компании. Например, финландската компания Canatu произвежда прозрачен филм, изработен от полимерен материал, който е устойчив на температурни промени и който е оборудван с компактни нагревателни точки.

Японската компания Denso вече продава нагревател от фолио, като това е опция за редица модели на Toyota на местния пазар. Тези джаджи обаче са по-скъпи - 25 хиляди йени или 200 евро.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.

Свързани новини