Отидете към основна версия

5 545 27

Повечето американци не искат хибриди и електромобили

  • електромобили-
  • сащ

Проучване разкрива, че само 5% от собствениците на автомобили в САЩ са готови да купят екологичен автомобил

Снимка: Shutterstock

Според скорошно проучване на Deloitte, 69% от американците няма да изберат електрически автомобил, хибрид или plug-in хибрид като следваща кола. Близо две трети от анкетираните (малко по-малко от хиляда души) казват, че биха предпочели двигател с вътрешно горене, защото не вярват в съвременните електрически превозни средства. Освен това те са сигурни, че инфраструктурата за зареждане не е достатъчно развита.

Само 17 процента от анкетираните са готови да изберат традиционен хибрид като следваща кола, 5 процента планират да закупят plug-in хибрид, а други 5 процента биха избрали изцяло електрически автомобил. Отбелязва се, че резултатите от изследването в САЩ са приблизително сходни с тези, получени в страните от Югоизточна Азия.

В Германия, Япония и Южна Корея обаче цифрите са много различни. В тези страни само 49%, 39% и 37% от купувачите, съответно, биха избрали нов автомобил с двигател с вътрешно горене. И повечето от купувачите, които са готови да купят чисто нов електрически автомобил, в крайна сметка са в Корея, Германия и Китай: съответно 23%, 17% и 15%.

Доста изненадващо е, че американските купувачи проявяват малък интерес към електрифицираните превозни средства (класически хибриди и PHEV). Забавно е, но по този показател те изпревариха Индия, където 21 процента от анкетираните обмислят закупуване на хибриди, а 10 процента гледат към PHEV превозни средства.

Всички анкетирани обаче отбелязват, че ако цените на електроенергията се повишат, това ще ги изплаши от закупуването на електрифицирани модели. Интересното е още, че индийците и американците биха искали да зареждат автомобилите си с батерии у дома, докато азиатците са склонни да го правят само на обществените станции.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.

Свързани новини