Last news in Fakti

18 Август, 2022 11:03 2 529 7

Разходите за притежаване на автомобил в САЩ се повишиха до исторически върхове

  • разходи за автомобил-
  • сащ

Поддръжката на автомобил струва на средния американец 894 долара на месец

Разходите за притежаване на автомобил в САЩ се повишиха до исторически върхове - 1

Американската автомобилна асоциация (AAA) изчисли средната цена на притежаването на нов автомобил в САЩ. През 2022 г. тя се оказа рекордна и достигна $10 728. Това е с 11% повече от миналата година, когато същата цифра беше 9 666 долара. Основната причина за увеличението е свързана с поскъпването на горивата, но роля играят и други фактори.

Тази година при среден пробег от 24 000 километра нова кола ще струва на американеца 894 долара на месец. Миналата година тази цифра е била 805 долара. Проучването на AAA се фокусира върху средната цена на горивата през периода януари-май 2022 г. - 4 долара за галон, което се равнява приблизително на 1.70 лв. за литър.

Цената на бензина започна бързо да се покачва от началото на март, което в крайна сметка значително се отрази на разходите за притежание на автомобил. Освен това експертите проучват разходите за поддръжка, застраховки, данъци и плащания по кредити.

Оказва се, че най-икономичните автомобили са малките седани. На второ място са класирани електрическите автомобили. Това е така, защото изчисленията показват, че една миля на "батериен" автомобил струва четири цента, а на автомобил с бензин - 18,4 цента.

Тоест, при пробег от 24 хиляди километра годишно, разликата в ползите за собственика на електрически автомобил ще бъде 2 100 долара. Освен това електрическите автомобили имат по-ниски разходи за поддръжка, ремонт и гуми, а държавата стимулира продажбите им с различни бонуси.

Ще припомним, че през юни цената на бензина в САЩ се повиши до рекордно високо ниво. В средата на месеца един галон се продаваше средно за 5,02 долара. След това обаче цената започна постепенно да намалява, достигайки $4,19 за галон, което преизчислено в литри и в лева е наполовина по-евтино от цената на литър бензин у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пони Стораро

    10 9 Отговор
    Така е в цивилизования свят. Цивилизация е това, не е шега работа
  • 2 оня с магарето

    18 2 Отговор
    Това 894долара за изплащане на колата шие или само за бензин? Моля преводача да поясни.

    Коментиран от #7

  • 3 Никой

    16 3 Отговор
    Направо открихте топлата вода " Факти ".Открай време бедняците като не могат да си позволят подръжката на кола ,карат мотор,ако не може и мотор , кара колело. Другото е, оди пеш бе, както е казала една кърджалийска п..ка.Това последното го каза оня от банкя,не аз.
  • 4 небрежнев

    11 0 Отговор
    Това е цена за всичко: лизинг, застраховки, данък, пътни такси, обслужване, ремонт, горива и консумативи. Данните са усреднени за всички нови автомобили, като е изчислено на база среден пробег в САЩ от 24 000 км годишно.

    Коментиран от #5

  • 5 За съжаление

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "небрежнев":

    Същите разходи имам на Дачия Дъстър тук в бг.
    Явно в САЩ всичко е в пъти по-евтино от тук.
    А колите втора ръка там са без пари

    Коментиран от #6

  • 6 Язе Сам

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "За съжаление":

    Колата в Сащ е необходимост, но хайде да погледнем здравните застраховки и образованието, нека добавим такса имот и добавим заем за къща.
    Ще се окажеш че ти трябва втора работа и ще забравиш за почивка.
    стига сте гледали телефони и автомобили.
    Ако останеш без работа си на улицата, а в България ще оцелееш.
    И Колко пари трябва да заработва едно семейство, ами $250К-$300К, а това са едва 3% от населението.
    Кои са тези хора които заработват тези пари: ами мед.сестри и лекари.
    Всички останали изнемогват, с $40К-$50К заплата си както в България.
  • 7 Язе Сам

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "оня с магарето":

    Това е осреднен вариант, като колата е взета с заем.
    Ние емигрантите купуваме кеш за $35К и застраховката на година е $2,250 бензина е $4 за галон(3,785) литра ,караш 5-7 години и я продаваш
    гумите са $550-$650
    След пет години я продаваш за $20К, остават ти $15К сменил си веднъж гуми плюс масла=$1К без бензина $16К/5(60 месеца) =$267 на месец колата е изминала 50К мили при разход 20м/на галон =2500галона $4 =$10К или 16+10=$26К /60месеца=$433 това е за емигрантите.