Отидете към основна версия

46 859 31

Защо двигателят на колата "тресе" на празен ход?

  • вибрации-
  • двигател-
  • причини-
  • съвети

Причините са много, но сега ви разказваме за най-честите

Често се случва, че след стартиране на двигателя водачът да усеща вибрациите на автомобила. Понякога те са малки и преминават бързо, а понякога са силни и доста неприятни. Сега ви разказваме защо колата може да вибрира на празен ход.

Много автомобили имат износени гумени опори на двигателя, които се усещат основно през зимата. Ето защо, след мразовита нощ, когато собственикът на колата стартира двигателя, моторът започва да трепери забележимо. Обикновено симптомите изчезват, ако оставите колата на топъл паркинг. Кардинално решение (и единствено) на проблема би било смяната на скъсания гумен тампон на двигателя, но тези части съвсем не са евтини при много от по-новите модели.

Освен това, след зимни карания, подкартерната защита на двигателя може да започне да резонира. Например, ако е била ударена от камък или монтажните болтове са разхлабени. Може да има такава ситуация, когато сняг примесен с кал попадне върху метала, замръзне и се превърне в "камък". Всичко това води до неприятни вибрации, които обаче се "лекуват" чрез проверка, почистване на стоманения щит или подмяна на монтажните болтове.

Вибрация може да възникне и поради факта, че в изпускателната система се е натрупал много конденз. Това се случва, когато колата е работила продължително време на празен ход, а след това паркирана на улицата. В студа кондензът замръзва, превръщайки се в голямо парче лед и изпускателната система започва да вибрира. Тези вибрации се предават на цялата каросерия.

Е, ако не почиствате резервоара за гориво, с течение на времето там се появява и вода. Която в най-лошия случай може да попадне в горивната помпа и да замръзне. В резултат на това при стартиране на двигателя помпата почти не изпомпва гориво и се появяват силни вибрации. Има само един изход. Оставете колата за една нощ в топъл гараж, за да позволите на горивната помпа да се размрази.

А най-честите причини за вибрации на празен ход могат да бъдат проблеми с подаването на гориво. Например, ако върху свещите се появят отлагания и сажди. Или пък има запушени горивни инжектори. Проблеми могат да възникнат моментално, ако водачът зареди некачествено гориво. Всичко това води до неравномерно разпръскване на горивото и в резултат на това - до вибрации.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 71 гласа.

Свързани новини