Last news in Fakti

7 Март, 2022 09:00 13 235 10

Шест съвета за спиране на автомобил, когато някоя от гумите се спука в движение

  • съвети-
  • спукана гума-
  • скорост

Особено важно е да спазвате препоръките, когато скоростта надвишава 100 км/ч.

Шест съвета за спиране на автомобил, когато някоя от гумите се спука в движение - 1

В днешно време автомобилните гуми са доста по-здрави отколкото бяха в миналото, но въпреки това не са рядкост случаите, когато се пукат по време на движение. Особено опасно е това, ако скоростта е над 100 км/ч, а гумата не просто спадне, а "гръмне". В такава ситуация е необходимо да запазите спокойствие и да спазвате няколко основни препоръки.

Първи съвет: Когато гума се спука хванете волана здраво с две ръце (препоръчително е да се държи така по всяко време, когато управлявате колата с висока скорост).

Втори съвет: Много е важно, да задържите крака си далеч от спирачката. Дори не си и помисляйте да я натиснете.

Трети съвет: Задръжте колата в лентата в която се движите и не я променяйте докато скоростта не намалее поне наполовина.

Четвърти съвет: Ако колата ви е с ръчна скоростна кутия, опитайте да забавите скоростта с т.нар. "моторна спирачка", НО САМО когато усетите, че колата е под контрол. Ако колата ви е с автоматична трансмисия, останете в положение Drive (D), НЕ превключвайте.

Пети съвет: Не използвате ръчна спирачка.

Шести съвет: Когато скоростта падне под 50 км/ч, можете леко да натиснете спирачките, докато колата спре.

С тези шест важни стъпки можете да спасите живот!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    41 4 Отговор
    А някой знае ли , че над 90% от автомобилите летящи ниско по нашите пътища ( не пиша магистрали защото не са ) НЯМАТ нужния скоростен индекс на гумите ‼️‼️‼️

    Коментиран от #2, #4

  • 2 5kof

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Мисля, че това е най-малкият проблем. Като се започне от напълно грешната категоризация на пътната мрежа, през "водачите" с меко казано неадекватно поведение, барутняците, които се подвизават по шосетата и се стигне до калпавите части и консумативи, които се продават и монтират по МПС. Да не говорим за тотално сбърканото обучение и контрол кой, от къде и как е купил, пардон изкарал СУМПС. Не може на абитурент на 19г да му се подарява на бала летящо торпедо под формата на автомобил с мощност +300к.с. А после олеле-мале, защо така стана.
  • 3 kaptain Morgan

    32 7 Отговор
    Първо трябва да се забрани вноса на гуми втора ръка /и тяхната продажба/.
  • 4 Не е истина

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Приятел, аз карам само с гуми от формула 1-2-3 регенерат...и затуй летя ниско над блатата, щот то улци и пътища нямаме де...:-)

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 5332

    14 9 Отговор
    Относно първа стъпка - това, което съм научил от инструктура, при който ходих на курс - няма скорост (висока, ниска, средна), при която воланът да се държи с една ръка. Дясната ръка може за секунди да пусне волана за да смениш скорост или пуснеш климатик/радио (в по-новите коли това става от волана вече и не случайно). Така че подчиненото изречение е напълно излишно - няма "..., когато...", има - "винаги"!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 5 Отговор
    Особенно,ако стискате силно воланът....да не получите мускулни спазми,ееексперти от стискането...
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "5332":

    По добре не карай автомобил,а дръж хилти или дрелка сложена на чук и разбиваща железобетон.от къде сте се пръкнали толкова невежи?????
  • 9 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "5332":

    Много правилно само нож, вилица и лъжица се държат с една ръка.
  • 10 Mladia_KuratzviLi

    4 1 Отговор
    Колеги, първо "аварийките", за да не ви натресат отзад, докато намалявате скоростта.