Отидете към основна версия

1 768 2

Кучеподобен скиор-робот преминава първите тестове в Китай

  • робот-
  • ски-
  • скьор

Общата дължина на ски пистата, която роботът-скиор преодоля, надхвърля 400 метра

В навечерието на Зимните олимпийски игри в Пекин китайски учени доказаха, че не само хората, но и съвременните роботи могат да овладеят зимните спортове. Шесткракият робот, разработен от китайски инженери в Шанхайския университет по транспорт, вече е тестван на ски пистите в Шенян, провинция Ляонин, в североизточен Китай.

Външно роботът от Шанхай прилича на куче. Четири механизирани крака служат за поддържане на баланса, а две допълнителни „лапи“ със ски щеки осигуряват маневриране при спускане. По време на тестовото спускане роботът-скиор преодоля склон с 18-градусов наклон със скорост над 10 метра в секунда.

Общата дължина на ски пистата, която роботът-скиор преодоля, надхвърля 400 метра. По време на спускането устройството извършва много маневри като ускорение, завои, планиране на маршрут, избягване на препятствия и човешко взаимодействие. Докато работят върху създаването на оригиналния робот, китайските учени са разработили алгоритъм, който им позволява да анализират движението на човешки скиори и да обучават робота на подобни маневри.

Според разработчиците, използвайки най-новите технологии, включително 5G мрежи, роботът скиор ще може да участва в ски спускане наравно с хората, като това ще стане в най-близко бъдеще. Практическо приложение на роботи скиори може да се намери при патрулиране по ски пистите, за да се гарантира безопасността на хората скиори.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини