Last news in Fakti

27 Януари, 2022 12:50 1 761 2

Кучеподобен скиор-робот преминава първите тестове в Китай

  • робот-
  • ски-
  • скьор

Общата дължина на ски пистата, която роботът-скиор преодоля, надхвърля 400 метра

Кучеподобен скиор-робот преминава първите тестове в Китай - 1

В навечерието на Зимните олимпийски игри в Пекин китайски учени доказаха, че не само хората, но и съвременните роботи могат да овладеят зимните спортове. Шесткракият робот, разработен от китайски инженери в Шанхайския университет по транспорт, вече е тестван на ски пистите в Шенян, провинция Ляонин, в североизточен Китай.

Външно роботът от Шанхай прилича на куче. Четири механизирани крака служат за поддържане на баланса, а две допълнителни „лапи“ със ски щеки осигуряват маневриране при спускане. По време на тестовото спускане роботът-скиор преодоля склон с 18-градусов наклон със скорост над 10 метра в секунда.

Общата дължина на ски пистата, която роботът-скиор преодоля, надхвърля 400 метра. По време на спускането устройството извършва много маневри като ускорение, завои, планиране на маршрут, избягване на препятствия и човешко взаимодействие. Докато работят върху създаването на оригиналния робот, китайските учени са разработили алгоритъм, който им позволява да анализират движението на човешки скиори и да обучават робота на подобни маневри.

Според разработчиците, използвайки най-новите технологии, включително 5G мрежи, роботът скиор ще може да участва в ски спускане наравно с хората, като това ще стане в най-близко бъдеще. Практическо приложение на роботи скиори може да се намери при патрулиране по ски пистите, за да се гарантира безопасността на хората скиори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хоясан

    1 0 Отговор
    Фалшифицираха и Boston Dynamics тия изедници :D

    Коментиран от #2

  • 2 Канибал от Пиренеите

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хоясан":

    Чудя се какво са измислили китайците ама тяхно не с краден макет,патент ?Освен китайски порцелани династия Мин ,Пин,Пун на муймун чайници четки за чай нещо в науката, технологиата не се сещам кимоно ,дървени джапанки с токчета те май бяха японски