Last news in Fakti

1 Юни, 2022 13:32 2 073 4

Жива тъкан върху роботи

  • робот-
  • жива тъкан

Въпреки че учените успяват да забележат промени в "обучените" клетки в сравнение с контролните проби, все още не е известно дали това ще бъде от полза

Жива тъкан върху роботи - 1

Изследователи от Devanthro смятат, че за да се създаде заместител на истинска увредена тъкан, тя трябва да се отглежда в условия, близки до тези, при които работят истинските мускули, деформиращи се във всички посоки. Така екипът от учени решава да възпроизведе мускулно-скелетната система възможно най-точно с помощта на роботизиран скелет.

Новата система може да се интегрира в структурата на изкуствената кост и да се разтяга/огъва във всяка посока. В този случай говорим за работа с раменната става. Структурата на изкуственото рамо включва въвеждането на сферична външна мембрана с биоразградими влакна, опънати между „анкерните точки“.

Влакната са „осеменени“ с човешки клетки, а камерата се пълни с богат на хранителни вещества разтвор. В продължение на две седмици клетките растат в хранителна среда, която се подлага на ежедневни "натоварвания" - за 30 минути всеки ден биореакторът се поставя в раменната конструкция за натоварвания и деформации.

Въпреки че учените успяват да забележат промени в "обучените" клетки в сравнение с контролните проби, все още не е известно дали това ще бъде от полза. Изследователите обаче показват, че е възможно да се отглеждат клетки в роботизирана скелетна структура и сега те трябва да определят дали усилията им си струват изразходваните ресурси.

Учените са оптимисти и признават, че в бъдеще, благодарение на подробното сканиране на пациентите, ще бъде възможно да се създават реплики на скелетната система на хората, което ще им позволи да формират оптимални тъканни заместители за тях, например увредени сухожилия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сурвакарчо

    5 1 Отговор
    С малки крачки, но напред към създаване на изкуствен човек, а от там и към безсмъртието за "богоизбраните".

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Яааа

    2 0 Отговор
    То си е истински Терминатор!
  • 4 Бичкиджиев

    1 0 Отговор
    А надуваемата кукла с естествена кожа ли е?