Last news in Fakti

8 Септември, 2022 11:44 3 593 2

На нивата: робот фермер, който унищожава плевели

  • робот-
  • фермер-
  • плевели

Името на иновацията е Solix

На нивата: робот фермер, който унищожава плевели - 1

Американско-бразилската компания Solinftec представи най-новата си разработка – фермерския робот Solix. Устройството е в състояние да търси места, където се натрупват плевели, и след това да ги унищожава чрез точково пръскане.

Роботът може самостоятелно да се движи из полето, като едновременно сканира всяко растение, което срещне. В процеса се свързва изкуственият интелект Alis, който дава заключение дали растението е плевел или не.

На нивата: робот фермер, който унищожава плевели

Според разработчиците устройството автоматично излага всички плевели на третиране с хербициди. Интересното е, че Solix съставя и дигитална карта на полето, като на нея обозначава местата, където са открити и третирани плевели.

Съобщава се, че един такъв робот е способен да обработва до 40 хектара земя на ден. В същото време представената модификация е насочена към площи, засети с пшеница, соя и царевица. Началото на продажбите на робота-фермер е планирано за 2023 г.

На нивата: робот фермер, който унищожава плевели


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роко

    2 2 Отговор
    Ако не бара ,,тревата,, важи.
  • 2 Селянка

    3 1 Отговор
    А колко ли ще струва едно такова робот че. Ще мине ли цената на няколко апартамента в София за комшията питам