Отидете към основна версия

6 334 22

Как оръдието Green Launch доставя товар до орбитата на Земята за 10 минути (ВИДЕО)

  • оръдие-
  • водород-
  • космос

Всъщност това е дълга тръба, пълна с водород с добавка на хелий и кислород

Тъй като космическите ракети са скъпи, вредни за околната среда и понякога просто експлодират при изстрелване или полет, човечеството търси по-ефективни алтернативи. В допълнение към "кинетичния пистолет" SpinLaunch, сега се появи и друг вариант - огромен газов пистолет, нарече Green Launch.

Главният изпълнителен директор д-р Джон У. Хънтър преди 30 години ръководи проекта за изследване на супер голяма надморска височина (SHARP) в Ливърморската национална лаборатория, където разработваха най-голямата и най-мощната "водородна импулсна пускова установка" в света.

Всъщност това е дълга тръба, пълна с водород с добавка на хелий и кислород. Газовете служат като алтернатива на барута или други пиротехнически заряди, ускорявайки полезния товар до огромни скорости. През 1992 г. е постигнат 9 Мах на 122 мм монтаж. Компанията твърди, че решението се мащабира много по-добре от това, предложено от SpinLaunch.

За да извеждат полезни товари в орбита, изстреляните снаряди трябва да имат допълнителна степен с ракетен двигател, който осигурява възможност за маневриране в космоса за влизане в желаната орбита.

Green Launch смята, че цената на изстрелванията ще бъде минимална, или доста по-ниска от цената за изстрелване на товар със сравнима маса по традиционния начин. Освен това, липсата на първи етап в ракетите ще предпази природата от вредни въздействия, тъй като изгарянето на водород в самото оръжие не оставя никакви емисии, освен вода.

А операторите на съзвездия от спътници ще могат да ги изстрелват един по един, което ще избегне риска от загуба на няколкостотин обекта наведнъж в случай на неуспешно изстрелване на ракета.

Можете да стартирате процедурата на всеки 60 минути. С други думи, възможно е да се изстрелват обекти в космоса в ниска околоземна орбита с височина 300-1000 км за по-малко от два часа, а самият снаряд ще достигне целта си след изстрел само за 10 минути.

Компанията вече е изградила тестово съоръжение с височина 16,5 м и вече го тества в Аризона в края на миналата година, постигайки скорости над 3 Маха и изпращайки снаряд в стратосферата. Тази година компанията възнамерява да осигури на обекта скорост, достатъчна за преодоляване на т.нар. "Линии на Карман" - височина 100 км, на която лежи границата с космоса.

Сред партньорите и клиентите са Калифорнийският университет в Сан Диего и Харвард, спонсор е Националната научна фондация на САЩ. Проектът е и в състояние да предостави ценни данни на климатолозите, като вземе атмосферни проби от височина 30-100 км - тук е твърде високо за балони и твърде ниско за спътници, а конвенционалните ракети могат да замърсят пробите със собствените си отработени газове .

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини