Отидете към основна версия

58 924 35

Знаете ли какъв разход на масло се счита за нормален?

  • разход на масло-
  • съвети

Шофьорите се интересуват и къде отива маслото

Снимки: Shutterstock

Автомобилите използват различни количества масло. Повишеният разход може да означава проблем с двигателя. Шофьорите трябва да знаят какво точно влияе върху разхода на масло, и колко от този разход се счита за норма.

Разходът на масло зависи от редица фактори и най-вече от вида на двигателя. Нормата за атмосферен бензинов двигател на лек автомобил е от 5 до 25 милилитра на всеки сто литра гориво. Двигателите V6 и V8 изискват повече смазка: 30 - 40 милилитра. Нов двигател изразходва по-малко масло, а износен двигател изразходва повече, използвани автомобили могат да изразходват до 100 милилитра смазка на сто литра гориво.

Двигателят с турбокомпресор изисква не повече от 80 милилитра на всеки сто литра гориво или хиляда километра пробег. Консумацията на масло се увеличава с увеличаване на натоварването на двигателя. Турбо двигателите имат най-висок разход на масло в сравнение с другите видове двигатели с вътрешно горене.

Дизеловият двигател консумира по-малко от бензиновите турбо мотори: от 30 до 50 милилитра на сто литра. Потреблението се увеличава, ако колата се експлоатира в трудни условия.

Ако консумацията на масло достигне 200 милилитра, тогава трябва да посетите автосервиз и да преминете диагностика. И в това правило обаче има изключения, защото има доста съвременни агрегати, които са направени да харчат повече масло съвсем умишлено. така се постига по-добра икономия на гориво, което влияе на тестовете за еко норми, удължава се интервалът от смяна до смяна или с други думи - ефектен маркетингов трик.

Разходът на масло също се влияе от:
Състояние на двигателя.
Условия на работа.
Качество на маслото - Евтиното масло обикновено е по-рядко и се изразходва по-бързо.
Мощност на автомобила: колкото по-голяма е, толкова по-бързо изгаря маслото.
Обем на зареденото масло: при препълване разходът се увеличава.


Разходът на масло не зависи от изминатото разстояние, но има значение дали е градско или извънградско. В градски условия ще трябва периодично да спирате на светофари, което също се отразява на разхода на масло.

Освен това маслото може просто да не е подходящо за двигателя в някои отношения. Ето защо трябва правилно да изберете смазка и да знаете какви характеристики трябва да се вземат предвид. Например синтетиката не е съвсем подходяща за стари коли.

При съвременните автомобили разходът на масло е приблизително 0.1% до 0.3% от общия разход на гориво за определен участък от пътя.

Водачът трябва периодично да проверява нивото на маслото. Причината за потреблението може да бъде изтичане, когато целостта на уплътненията и уплътненията е нарушена.

Шофьорите се интересуват и къде отива маслото. То непрекъснато се изпарява, отпадъчният материал излиза през изпускателната тръба. Всички двигатели консумират масло, тъй като е необходимо да се смазват компонентите и частите на групата цилиндър-бутало. Лубрикантът изгаря заедно с горивото в горивната камера, част от маслото остава върху цилиндрите.

Всяка кола има своя точна норма на разход на масло. Тази информация може да бъде намерена в ръководството за експлоатация на колата.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 45 гласа.

Свързани новини