Отидете към основна версия

5 476 13

BMW пуска механична скоростна кутия за начинаещи

  • bmw-
  • механична скоростна кутия-
  • трансмисия-
  • защита

BMW патентова ръчна трансмисия, в която е невъзможно по погрешка да включите "втора" вместо "четвърта" и да счупите силовия агрегат

Снимка: Shutterstock

Автомобилните производители постепенно премахват ръчните трансмисии на много модели, но BMW планира да запази трансмисиите за хора "с бензин в кръвта" и затова продължава да подобрява своите разработки в тази област. Сега, баварците представиха ръчна скоростна кутия със защита срещу неправилно превключване. При мощните спортни модели това е важно: грешният избор на предавка може да доведе до скъпи ремонти на скоростната кутия и двигателя.

Самият принцип на блокиране на определена предавка не е трябвало да бъде измислян - нещо подобно вече има на много автомобили с ръчна скоростна кутия. При много модели например задната предавка е блокирана, така че водачът да не я включи случайно вместо „първа“. Но в случая с изобретението на BMW, електроника следи оборотите и оборотите на двигателя и оставя възможност за преместване на лоста само на тези предавки, които са подходящи в текущата ситуация.

Вече има система за „съпоставяне на оборотите“, която автоматично повишава оборотите при превключване на по-ниски предавки, за да избегне т.нар. удар в трансмисията. Но тук говорим за пълната невъзможност да включите грешна скорост.

Между другото, Mercedes скоро ще спре да произвежда автомобили с ръчна скоростна кутия. Сега Mercedes има само три модела с ръчна трансмисия. В европейската гама ръчна трансмисия остана само в модели от A и B-класа, както и в CLA. В САЩ такива опции отдавна не се предлагат.

Преходът към електрически превозни средства не предполага продължаване на използването на ръчни трансмисии. Вярно, Jeep миналата година представи електрически концепт Wrangler, който е с механична трансмисия, но това екзотично решение имаше за цел да покаже, че такава кутия все още е актуална извън пътя. В случая с Mercedes механичните тренсмисии няма да бъдат запазени дори и при високопроходимата G-Klasse.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини