Отидете към основна версия

18 976 8

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

  • смартфон-
  • samsung-
  • galaxy-
  • z-
  • fold 4-
  • ревю-
  • сгъваем телефон

Galaxy Z Fold4 пристига с множество подобрения

Снимки: Галин Ганев

На 11 август тази година Samsung представи новия си флагман при сгъваемите устройства – Galaxy Z Fold4. Ние имахме възможността да бъдем едни от първите, които се докоснаха до устройството в България и да го изпробваме в реални условия. Първоначалните ни впечатления са по-скоро положителни. Ето и по-конкретно за какво иде реч.

Смартфонът ни впечатли с множество подобрения спрямо своя предшественик, по-големи дисплеи и изцяло нова операционна система от Google. Заедно с него се докоснахме и до новия смарт часовник Galaxy Watch 5 за който също ще стане дума.

Още с отварянето на кутията на Z Fold4 виждаме външния 6.2-инчов OLED дисплей, който е с изключителна резолюция от 2 316 х 904 пиксела, както и тройните лещи на камерата. Обръщайки смартфона откриваме и по-големия 7.6-инчов екран, който също използва OLED технология и честота на опресняване от до 120 Hz. Разделителната способност при него е 2 176 х 1 812 пиксела. В сравнение със своя предшественик, новите дисплеи са с по-тънки рамки, а самият смартфон е свалил теглото си до далеч по-слабо усещащите се 263 грама.

Камери

Камерите, както вече споменахме, са три на брой с основен 50-мегапикселов сензор, 12-мегапикселов ултраширок сензор и 10-мегапикселов телефото сензор с до 30-кратно увеличение. Налични са и две селфи камери с резолюция от 10 мегапиксела и 4 мегапиксела. И ако характеристики на последните две камери не ви звучат толкова сериозно, то за това си има и причина, а именно, че използването им е почти ненужно.

Наличието на втори екран на гърба на устройството позволява използването на основните камери като селфи и респективно постигането на висококачествени снимки, дори и при не толкова добри условия. Про режимът на камерите пък дава възможност за различни настройки на по-запалените фотографи, докато за тези, които просто искат да извадят телефона си и да снимат има различни автоматични режими, избиращи най-добрите настройки в зависимост от сцената.

Процесор

Процесорът е дело на Qualcomm и по-точно последното поколение 4nm чипсет Snapdragon 8+ Gen 1. Той работи в комбинация с 12GB RAM и до 512GB вътрешна памет, които не успяхме да затрудним с нито една от задачите за които ползвахме телефона по време на тестовете. Това включваше тест на различни игри, приложения, мултитаскинг и заснемане на видеа. Батерията е с капацитет от 4 400 мАч и спокойно издържа повече от 1 ден натоварено ползване.

Galaxy Z Fold4 пристига с новата операционна система Android 12L, която е разработена специално за устройства с големи дисплей. Един от плюсовете в нея е лентата за задачите, която ви позволява да „закачите“ любимите си приложения в долната част на дисплея и да ги отваряте на цял или половин екран, докато слушате музика или четете нещо на другата част.

В сгъната конфигурация, Z Fold4 се усеща малко по-дебел от класически смартфон, докато при отворено положение рамките са изключително солидни, благодарение на алуминиевата им повърхност. От Samsung казват, че това е най-здравият Galaxy Z Fold до сега и може да издържа до 30 минути при потапяне във вода. Усъвършенстван е и механизмът на пантата, който може издържи до 200 хиляди сгъвания, а повярвайте, такива ще има в изобилие.

Приложения

Функционалността на този тип смартфони може да бъде оценена от хора, които често използват устройството си за работа, тъй като от Samsung са комбинирали удобството на компактен лаптоп с този на смартфон. В един от режимите може да поставите смартфона върху външния му екран и да го използвате като лаптоп под 90-градусов ъгъл. В долната част може да активирате тъч пад, а горната част на екрана да използвате като дисплей на компютър. Когато приключите, сгъвате смартфона и използвате основния екран за всички други задачи.

Може би тук е времето да споменем и ролята на часовника Galaxy Watch5, който пристигна като перфектния аксесоар към Z Fold4. Часовникът ви дава възможността да следите всички известия от смартфона си и дори да отговаряте на съобщения и имейли чрез предварително записани съобщения или директно чрез клавиатура, благодарение на 1.4-инчовия екран при по-голямата версия. Часовникът поддържа още и разговори, както и различни функции за следене на физическата активност.

Аксесоарът е перфектен и за хората с активен начин на живот, благодарение на функции като следене на кръвното, следене на пулса, ЕКГ, следене на съня и други. Часовникът разчита на процесор Exynos W920 и разполага с до 16GB вътрешна памет и 1.5GB RAM. Освен всичко това изглежда доста изискано, точно, като флагмана при сгъваемите смартфони Fold4.

Цена

Връщайки се на смартфона и приключвайки с теста му, трябва да споменем и цента му. Това, което е любопитно е, че въпреки немалкото иновации смартфона запазва миналогодишните си цени, най-евтиният вариант започва от 3 499 лева, докато версията с 512 GB памет ще ви струва още 250 лева отгоре. Цената на часовника пък започва от 579 лева за 40-милиметровия модел и 639 лева за модела с 44 мм размер.

По статия работи и Галин Ганев

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.

Свързани новини