Last news in Fakti

2 Юни, 2023 09:50 9 898 0

Устройство, наречено "клип" мери кръвното налягане през телефона

  • кръвно налягане-
  • смартфон-
  • кръвна захар-
  • пулс

Екипът се надява, че може да направи проверката на кръвното налягане по-редовна

Устройство, наречено "клип" мери кръвното налягане през телефона - 1

Инженери от Калифорнийския университет са измислили лесен начин за измерване на кръвното налягане с помощта на смартфон. Направили са устройство наречено „клип“, който работи с камерата и светкавицата на телефона. Клипът се използва със специално приложение на смартфона.

Екипът се надява, че може да направи проверката на кръвното налягане по-редовна, евтина и достъпна за хора, които нямат много ресурси. Може да бъде полезно за възрастни хора и бременни жени за справяне със състояния като високо кръвно налягане.

Главният автор на изследването казва, че тези „клипове“ могат лесно да бъдат раздадени на хора, които се нуждаят от тях, но не могат често да ходят в клиника. Той предложи „клип“ за измерване на кръвното налягане да ви бъде даден по време на рутинен здравен преглед, подобно на това както получавате безплатна паста за зъби при зъболекаря.

Устройство, наречено "клип" мери кръвното налягане през телефона

Едно предимство на това устройсвто е, че не е необходимо да се сравнява с друг уред за кръвно налягане. Това е, което отличава устройството от другите апарати за кръвно налягане“. Той обясни, че други системи, разработвани за смарт часовници и смартфони, изискват проверка с отделно устройство, за да се получат правилни измервания.

За да използвате това устройство, всичко, което трябва да направите, е да поставите щипката с върха на пръста си. Приложението за смартфон ще ви ориентира колко силно и колко дълго трябва да натискате. Щипката е пластмасово парче, което минава върху камерата и светкавицата на смартфона.

Устройство, наречено "клип" мери кръвното налягане през телефона

Когато го натиснете, светкавицата на телефона осветява върха на пръста ви, който след това се появява на камерата като червен кръг. Размерът и яркостта на този кръг позволяват на приложението да измерва налягането от върха на пръста ви и кръвния поток и тези измервания се използват за отчитане на кръвното ви налягане.

Изследователите тестваха това устройство върху 24 доброволци в медицинския център на Калифорнийския университет и установиха, че показанията са подобни на тези, взети с обикновен маншет за кръвно налягане. Въпреки че са тествали устройството само на един тип смартфон, те вярват, че трябва да работи и на други.

След това те искат да направят технологията по-удобна за потребителя, да тестват нейната точност върху различни тонове на кожата и да създадат дизайн, който пасва на повече телефони.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА