Отидете към основна версия

11 060 29

Защо употребяваните смартфони се продават повече от новите модели

  • смартфони-
  • втора ръка

Международната корпорация за данни (IDC) наскоро съобщи, че доставките на нови смартфони са се сринали с 11,3%

Пазарът на смартфони беше изправен пред най-мрачния си час с най-лошия спад на доставките миналата година. За разлика от това, използваните смартфони вече изпреварват новите модели и са водещи в индустрията. Но има ли по-дълбока причина за тази промяна? Просто въпрос на спестяване на пари ли е или е показател за по-значителна обществена промяна?

Международната корпорация за данни (IDC) наскоро съобщи, че доставките на нови смартфони са се сринали с 11,3% до 1,21 милиарда единици. За разлика от това, глобалното търсене на употребявани смартфони процъфтява, като световните доставки са нараснали с 11,5%, а анализаторите прогнозират увеличение до 413,3 милиона единици до 2026 г.

Използваните смартфони се продават на по-ниски цени от новите модели, което ги прави по-достъпни за потребителите с ограничени средства. Това е така, защото след като бъде пуснат нов модел смартфон, стойността на по-старите модели има тенденция да пада много бързо. Това намаление на стойността се дължи на няколко причини, като технологичен напредък, повишена конкуренция и потребителско търсене на най-новите устройства.

За много потребители закупуването на употребяван смартфон е по-интелигентно финансово решение. Те не само спестяват пари от покупната цена. Но те също могат да спестят от други разходи, свързани с притежаването на нов смартфон, като застраховка и гаранции. В допълнение, много използвани смартфони са обновени и са преминали проверки за качество, което означава, че могат да бъдат също толкова надеждни, колкото чисто ново устройство, но на по-ниска цена.

Мнозина купуват употребяван смартфон, за да намалят въглеродния си отпечатък, като същевременно допринасят за по-устойчиво бъдеще. В резултат на тази промяна в поведението, кръговата икономика за употребявани смартфони вече струва повече от 13 милиарда долара.

Налице е също така нарастващо осъзнаване, че производството на нови смартфони изисква използването на ценни ресурси, като например редки минерали. Но закупуването на употребяван смартфон може да доведе до значително намаляване на въглеродния отпечатък, свързан с притежаването на устройството.

Наличието на използвани смартфони също се увеличи. Много търговци на дребно и онлайн пазари вече предлагат богат избор от устройства, което улеснява потребителите да намерят устройството, от което се нуждаят. Независимо дали искате да спестите пари, да намалите въглеродния си отпечатък или да поддържате по-устойчиво бъдеще, употребяваните смартфони предлагат завладяваща опция за всеки, който търси рентабилна и екологична алтернатива на закупуването на нови устройства.

От друга страна, употребяваните смартфони предлагат нещо различно за тези, които се осмеляват да погледнат отвъд дима и огледалата на новите технологии. Разбира се, има много мотивации за промяна, като например спестяване на разходи, екологичност и подкрепа за кръговата икономика. Само поради тези причини не би трябвало да е изненада да разберем защо се превръща в привлекателна алтернатива.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.

Свързани новини