Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 14:44 11 012 29

Защо употребяваните смартфони се продават повече от новите модели

  • смартфони-
  • втора ръка

Международната корпорация за данни (IDC) наскоро съобщи, че доставките на нови смартфони са се сринали с 11,3%

Защо употребяваните смартфони се продават повече от новите модели - 1

Пазарът на смартфони беше изправен пред най-мрачния си час с най-лошия спад на доставките миналата година. За разлика от това, използваните смартфони вече изпреварват новите модели и са водещи в индустрията. Но има ли по-дълбока причина за тази промяна? Просто въпрос на спестяване на пари ли е или е показател за по-значителна обществена промяна?

Международната корпорация за данни (IDC) наскоро съобщи, че доставките на нови смартфони са се сринали с 11,3% до 1,21 милиарда единици. За разлика от това, глобалното търсене на употребявани смартфони процъфтява, като световните доставки са нараснали с 11,5%, а анализаторите прогнозират увеличение до 413,3 милиона единици до 2026 г.

Използваните смартфони се продават на по-ниски цени от новите модели, което ги прави по-достъпни за потребителите с ограничени средства. Това е така, защото след като бъде пуснат нов модел смартфон, стойността на по-старите модели има тенденция да пада много бързо. Това намаление на стойността се дължи на няколко причини, като технологичен напредък, повишена конкуренция и потребителско търсене на най-новите устройства.

За много потребители закупуването на употребяван смартфон е по-интелигентно финансово решение. Те не само спестяват пари от покупната цена. Но те също могат да спестят от други разходи, свързани с притежаването на нов смартфон, като застраховка и гаранции. В допълнение, много използвани смартфони са обновени и са преминали проверки за качество, което означава, че могат да бъдат също толкова надеждни, колкото чисто ново устройство, но на по-ниска цена.

Защо употребяваните смартфони се продават повече от новите модели

Мнозина купуват употребяван смартфон, за да намалят въглеродния си отпечатък, като същевременно допринасят за по-устойчиво бъдеще. В резултат на тази промяна в поведението, кръговата икономика за употребявани смартфони вече струва повече от 13 милиарда долара.

Налице е също така нарастващо осъзнаване, че производството на нови смартфони изисква използването на ценни ресурси, като например редки минерали. Но закупуването на употребяван смартфон може да доведе до значително намаляване на въглеродния отпечатък, свързан с притежаването на устройството.

Наличието на използвани смартфони също се увеличи. Много търговци на дребно и онлайн пазари вече предлагат богат избор от устройства, което улеснява потребителите да намерят устройството, от което се нуждаят. Независимо дали искате да спестите пари, да намалите въглеродния си отпечатък или да поддържате по-устойчиво бъдеще, употребяваните смартфони предлагат завладяваща опция за всеки, който търси рентабилна и екологична алтернатива на закупуването на нови устройства.

От друга страна, употребяваните смартфони предлагат нещо различно за тези, които се осмеляват да погледнат отвъд дима и огледалата на новите технологии. Разбира се, има много мотивации за промяна, като например спестяване на разходи, екологичност и подкрепа за кръговата икономика. Само поради тези причини не би трябвало да е изненада да разберем защо се превръща в привлекателна алтернатива.

Защо употребяваните смартфони се продават повече от новите модели


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    29 2 Отговор
    Само Ганчо купува нови модели, защото старите не ги дават на кредит.

    Коментиран от #4

  • 2 Трифонов

    19 5 Отговор
    Ами чакай да видим защо ли? Да кажем, примерно... щото бедните хора по планетата превъзхождат количествено богатите в съотношение 9:1... примерно.
  • 3 ПалавНИК

    10 4 Отговор
    Сринали 11.3% 🤔🤔🤔🤔🤔 това е спад не е срив!!!!
  • 4 Иван

    5 27 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    И какъв е проблема да вземеш нещо на кредит ако можеш да го плащаш? Взимането на кредит също така ти повишава кредитната оценка, която в даден момент в живота ти ще ти свърши много добра работа.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Гост

    16 1 Отговор
    Нещо, което се казва с две думи, се изписва в тъпа статия! “ От друга страна, употребяваните смартфони предлагат нещо различно за тези, които се осмеляват да погледнат отвъд дима и огледалата на новите технологии. ” - по-натруфена тъпотия не бях чел скоро! Благодарение на сайта имам възможността да се посмея от сърце в края на деня!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кредити и банки

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Така е устроен света, че да те държат здраво за топките и цял живот да си им длъжник. Говоря ако теглиш голям кредит..който трябва да изплащаш цял живот. Живееш живот на заем и ставаш един заложник.И най-тъпото е, когато изтеглиш един голям кредит и да го вложиш в кола, телефони или разни други джунджурии.

    Коментиран от #9, #28

  • 8 Иванов

    5 2 Отговор
    Защо ли защото са доказано по добри
  • 9 Иван

    5 18 Отговор

    До коментар #7 от "Кредити и банки":

    И как си представяш да купиш имот или кола ако не е на кредит?

    Коментиран от #11

  • 10 Скоро

    13 0 Отговор
    всички ще ядете телефони.
  • 11 Еми ето това е проблема

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Или трябва да удариш джакпота с успешен бизнес/бизнеси без кредити или да стане чудо. За жалост вече така е устроено всичко, че без банкови заеми шанса е сведен до минимум. Но има хора, които теглят големи кредити и купуват кола, телефони и ги харчат по екскурзии и глезотии. Да! Разбира се, че всеки има нужда от глезотии да си гледа живота и да се наслаждава, но за тези неща е по-добре да си работиш и да събереш парите отколкото да теглиш кредити.
  • 12 Джон

    8 19 Отговор
    Проблемът не е в кредите. Пролемъте, че Апъл се очертава като американска емблема, а тук някои НРБ-тип хора смятат Америка за свой враг, понеже им е развалила НРБ-то. Оттам започва и хуленето по всичко американско. Никога няма да ги чуете да кажат нещо против Китай, например, защото КПП има сърп и чук на червеното знаме.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 Говориш

    21 3 Отговор

    До коментар #12 от "Джон":

    Небивалици! Гледай си на Епъла както ти се иска, но всеки разумен човек не дели продуктите на американски, китайски или немски. Аз имам и айфон и шаоми и си ги ползвам и двата.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Олд скуул

    10 0 Отговор
    Не виждам какво точно ново предлагат новите телефони Това вече е наситен пазар без съществени иновации за потребителя
  • 16 зеленски

    7 1 Отговор
    то повечето Българи не си копуват и нови коли за да не оставят въглероден отпечатък егати тъпата статия-писаница
  • 17 случаен

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Джон":

    ами не е ли верно,че сащ ни срина джони,какво добро са сторили за когото и да било

    Коментиран от #25, #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 факундо тацио

    8 1 Отговор
    изключително пр.оста статия. и представете си някой е взел пари за нея. Да не мислите че е нормално да си р.об на сам.сунг или е.пъл и да кихаш по 3 бона всяка година за ново устройство което е почти същото като миналогодишното бе???? потребителите да не са мало.умници?? това го правят само ут.айки като а.зиз, русата зл.атка и подобни про.фани, на които моз.ъка им е по малък от окото.
  • 20 Джон

    2 6 Отговор
    Само iPhone се продава на старо, андроидите никой не ги иска.

    Коментиран от #21

  • 21 Невежа

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Джон":

    Това е според твоя опит и предпочитание. Напротив много андроид телефони се продават втора ръка. Аз така си взех Samsung S22 и само му смених батерията ..много добра сделка. Разбира се няма смисъл да си вземеш евтин андроид телефон втора ръка, нито стар айфон. Хайде слез на земята

    Коментиран от #22

  • 22 Джон

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Невежа":

    Как да няма смисъл да си вземеш стар Айфон?? Та нали точно Айфон е телефонът с най-дълго подържана операционна система. Пазарат за стари андроиди е около 5% от този на айфони. Слез на земята или престани да лъжеш. Ти изпълняваш поръчка, няма как да си толкова неподготвен.

    Коментиран от #23

  • 23 Поръчката

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Джон":

    Какви поръчки те прихващат пък сега!?? Който иска определен телефон втора ръка, ъпдейтите ще му останат доста на заден план. И пак казвам не говоря за телефони от преди 5 г. било то айфон или друг. Ама ти пак своето си знаеш..и пляшак някви измислени проценти изградени от твоите си представи. Хайде слез на земята то всеки знае, че епъл ви промиха вече мозъците ама ...

    Коментиран от #24

  • 24 Джон

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "Поръчката":

    Празни приказки. Изправи се пред фактите и ги приеми - пазарът на стари айфони надминава многократно този на стари андроиди. Имаш ли обяснение или ще отречеш този факт?
  • 25 Да ти кажа...

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "случаен":

    Преди да ни срине САЩ, СССРто ни закопа..Горбачов излезе най-големия боклук в световната история.Честно ти казвам..

    Коментиран от #26

  • 26 Петко

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Да ти кажа...":

    Какво мислиш за НРБ?
  • 27 Форд

    0 0 Отговор
    Мнозина купуват употребяван смартфон, за да намалят въглеродния си отпечатък, като същевременно допринасят за по-устойчиво бъдеще.
    - Това е смешка, мнозина !!!! Точно за това ги купуват!!!!
  • 28 Радо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кредити и банки":

    И ако те удари инфарктче настъпва смут и шок у наследниците защото те поемат ипотеки,заеми.Всичко!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.