24 Май, 2023 11:00 10 614 4

Имат ли смартфоните инсталирана антивирусна програма

  • смартфони-
  • антивирусна програма-
  • защита

Или трябва да инсталираме антивирусен софтуер допълнително

Имат ли смартфоните инсталирана антивирусна програма - 1

Като се има предвид, че използваме нашите смартфони, за да се свързваме с интернет и да изтегляме софтуер и файлове, има смисъл те да са изложени на злонамерена дейност. И така, всеки от нас се е питал дали нашите смартфони идват ли с антивирусен софтуер или трябва сами да инсталирате програма.

Накратко, трябва да имате някаква форма на защитен софтуер, присъстващ и активен на вашия смартфон, независимо дали е вграден или ръчно инсталиран.

Смартфоните вече могат да поддържат милиони различни приложения, да се свързват с интернет, да използват Bluetooth и NFC и да ни дават достъп до социални медии в движение. Няма много неща, които да не можете да правите със смартфон, но тази широка гама от възможности ги прави уязвими за зловреден софтуер. Киберпрестъпниците могат да експлоатират вашия телефон както физически, така и отдалечено.

Например, можете да изпращате и получавате имейли чрез вашия смартфон, което ви излага на имейл базирани фишинг кампании , които често се използват за разпространение на зловреден софтуер. Смартфоните идват с много протоколи за сигурност за борба с киберпрестъпността, но това не означава непременно, че са безопасни.

С толкова много цифрови заплахи, които съществуват днес, е разумно да оборудвате телефона си с високи нива на сигурност, за да сте сигурни, че вашите данни се пазят в безопасност. Но означава ли това, че трябва сами да изтеглите приложение или смартфонът ви е достатъчно безопасен, какъвто е?

Отговорът на този въпрос варира в зависимост от вида на смартфона, който използвате. Гамата iPhone на Apple, например, идва с изключително защитена операционна система, предназначена да предпазва от зловреден софтуер и вируси. Като цяло софтуерът на iOS действа като антивирусен слой за потребителите на iPhone, но това не означава, че хакването на iPhone е невъзможно.

Ситуацията е донякъде подобна при телефоните с Android. Google, разработчикът на операционната система Android, предлага Google Play Protect на потребителите на смартфони с Android, който е вид антивирусен софтуер, предназначен да предпазва потребителите от злонамерени приложения. Според Google Play Protect сканира 125 милиарда приложения дневно, за да гарантира, че на устройствата не се извършва злонамерена дейност.

Имат ли смартфоните инсталирана антивирусна програма

Google Play Protect също се предлага с функции за сигурност на устройството, като сканиране на PHA (потенциално опасни приложения), API за безопасно сърфиране и reCAPTCHA за анализ на риска. Този софтуер се използва от много смартфони с Android, включително Samsung, OnePlus и HTC.

Ако използвате телефон Samsung, може също да сте забелязали използването на Knox . Samsung Knox е вид решение за управление на сигурността, което идва като функция по подразбиране на много устройства на Samsung (включително смарт часовници).

Ако вашият смартфон се доставя с някакъв вид предварително инсталиран антивирусен софтуер, може да сте достатъчно сигурни, без да изтегляте нищо друго. Мнозина смятат антивирусните протоколи по подразбиране за достатъчни за смартфони, но ако сте загрижени за сигурността, може да помислите за инсталиране на допълнителен антивирусен клиент, за да ви осигури допълнителен слой защита (или поне спокойствие).

Антивирусният софтуер със сигурност не е единственият начин, по който трябва да защитите телефона си. Ако сигурността и поверителността са приоритет за вас, има и други неща, които можете да направите, за да защитите устройството си.

Например, когато се свързвате към мрежата на вашия смартфон, използването на VPN може да гарантира, че вашият трафик и IP адрес на сърфиране са скрити от вашия доставчик на интернет услуги, правителството и други страни. Освен това можете да предотвратите фишинг атаки по имейл, като използвате функциите за защита от нежелана поща във вашите имейл приложения и блокирате подозрителни адреси.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Летящият кон

    16 3 Отговор
    Не, ама на хардуерно ниво имат инсталирани опции за 24/7 следене.
  • 2 Джон

    0 1 Отговор
    Андроидите имат :)
  • 3 Знайко

    1 0 Отговор
    Имам Nokia 808 32 mp camera Carl Zais, 1.3 мгх процесор и Symbian belle refresh FP2...тоест последния симбиан. След продължитено ровене по забравени симбиан-сайтове, неъпдейтвани от преди 7-8-10 години и повечко четене се спрях на Netkin антивирус. Китайски, локалено сканиране, сканиране от облак с новите ъпдейти, сканиране на поща, сканиране на СМС за проблемни линкове и т.н. Има нетуърк мениджър през който можеш да забраниш нет-а на което и да е приложение, да го махнеш или да го оставиш, но без нет и т.н. Има опции да разрешиш само връзки инициирани от теб, връзки инициирани от нет или и двете, като можеш да го направиш за всяко приложение оттелна настройка. НИщо не ми товри, нищо не се ъпдейтва без моя команда. Сканирам един път на 2 месеца ...нещо такова. Щом не виждам реклами за предавания с манджи, които жена ми гледа на домашния рутер явно бачка правилно! А пък за Андроида....хаааа, че той си прави квото си иска, без да го интересува кви насторойки си му правил. Особено версиите , които операторите предлагат! Ако искаш истински андроид....мисля ,че Line Age правят андроид, разтоварен от някои телеметрии и с повечко опции. Стоковите версии смърдят и нямаш контрол, което води до падане на батерията по обед! Аи фоня.....кво да рекнем....те потребителите искат да бъдат следени, защото така се чувстват по-важни! Ти ако не ги следиш, те ще се оплачат , че не си вършиш работата! ..хахаха...от 2 години имам портативна тонколона Yanaha с порт за и-под или

    Коментиран от #4

  • 4 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Знайко":

    ...мисълта ми беше , че все още не съм си купил за портативната Yanaha ай-под или ай фон и си карам с стерео кабела.
    Щели те да знаят аз какво слушам в момента...айде няма нужда!
    Не знам фоня, дали е чувал за Dolby Atmos или нещо подобно?
    Джончо, кажи ве?