Отидете към основна версия

8 485 8

ChatGPT се научи да управлява роботи и дронове. Това вече започва да плаши (ВИДЕО)

  • chatgpt-
  • изкуствен интелект-
  • microsoft

Microsoft вярва, че ChatGPT може да опрости процеса на програмиране на команди за управление на различни роботи, като механични ръце и дронове

Microsoft разшири възможностите на ChatGPT за управление на множество платформи като роботизирани ръце, дронове и помощни роботи. В един експеримент изкуственият интелект (AI) беше помолен да направи селфи от дрон и ChatGPT насочи дрона към огледало, за да направи снимка с камерата. В такава ситуация, волю или неволю, започвате да си спомняте филма "Терминатор" и Skynet.

Microsoft вярва, че ChatGPT може да опрости процеса на програмиране на команди за управление на различни роботи, като механични ръце и дронове. По време на експеримента изследователите предварително посочват на невронната мрежа кои функции от библиотеката на високо ниво могат и не могат да бъдат използвани. Както обикновено с ChatGPT, в случай на двусмислени заявки, той започва да задава изясняващи въпроси и след това синтезира сложен код за управление на машината. Интересното е, че за системата AI не беше толкова важно къде работи контролираният робот: в реалност или в симулация.

В резултат на това чатботът се справи с всички задачи. Например, една от задачите беше да се оформи логото на Microsoft от цветни дървени кубчета с помощта на ръка на робот, а другата беше да се накара дрон да си направи селфи в огледалото. И двете бяха изпълнени без грешки.

Въпреки че проучването демонстрира потенциала на ChatGPT в роботиката, подходът все още има основен недостатък: чатботът може да напише компютърен код за робот само въз основа на първоначален „намек“ или текстово запитване, което човек му дава. Тоест неизбежно ще е необходим „куратор“, който да обясни подробно на изкуствения интелект механизмите на програмния интерфейс на приложението.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини