Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 11:00 2 213 6

Microsoft представи първите собствени процесори

  • microsoft-
  • процесори

Названията им са Cobalt 100, както и Azure Maia 100 AI Accelerator

Microsoft представи първите собствени процесори - 1

Microsoft обяви успешното разработване и началото на тестване на два собствени нови продукта - централният процесор Azure Cobalt 100, както и Azure Maia 100 AI Accelerator. Компанията обясни защо са необходими и как се свързват със следващите версии на Windows.

Azure Maia 100 AI Accelerator е позициониран като ускорител с изкуствен интелект. Той е оптимизиран за работа с AI алгоритми и работа и обучение на генеративни невронни мрежи. Според Microsoft новият продукт ще се използва в услугата Copilot в бъдещите версии на Windows. Чипът е произведен по 5nm технологичен процес на TSMC и ще работи в специални стелажи с течно охлаждане. В момента се тества във връзка с модела GPT 3.5 Turbo AI.

Сървърният процесор Azure Cobalt 100 има 128 ядра ARM Neoverse N2 и 12-канален RAM контролер. Чипът е проектиран за „изчислителни натоварвания с общо предназначение“ в облака на Microsoft. В момента компанията тества Cobalt 100 като решение за работа с Microsoft Teams, а в бъдеще планират да го интегрират в услугите на Azure.

Microsoft твърди, че все още не е готова да публикува точните спецификации и резултатите от тестовете на патентования хардуер. Очаква се новите чипове да работят не само в рамките на компанията, а след известно време да бъдат пуснати в продажба - но само на корпоративния пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а дефектният уиндоус

    7 3 Отговор
    кога ще заработи безпроблемно като андроид ?

    Коментиран от #3

  • 2 Ко речи?

    9 5 Отговор
    Тези, щото станаха "царе" на софтуера, та сега и хардуера искат да омажат.
  • 3 Духът на времето

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "а дефектният уиндоус":

    Когато потребителят поумнее. От над 30 години слушам тея извинения от некадърници потребители. Как пък моите компютри никога не са имали проблеми, при условие, че потребителите ползват техните не повече от 15-20% в сравнение с мен.... Да не говорим, че ако си скапеш пък линукса, там хептен си я закъсал. Същата работа важи и за макОС.
    Андроид също си има своите бъгове, радвай се, че си ограничен от обстоятелствата в сравнение с компютър с Уиндоус, иначе и там щяхте да ревете колко се чупят. За жалост истината е, че повечето сте индианци пред компютър и би трябвало да ви ограничат правомощията, както при епъл. То затова и толкова биват хвалени от собствениците си, понеже не могат да бърникат толкова неандерталците. Дай им свободата като андроид и ще видиш същата работа.... При компютрите ще е пък веднага като Уиндоус, че и отгоре... Само фактът, че няма да работи на произволен хардуер и вече почва плюенето от потребителите...
  • 4 Знайко

    4 1 Отговор
    След като знам, за да ти работи линдоуса нормално, колко неща трябва да изключа или да премахна изцяло и да заменя с търт парт софтуер, не ми се мисли какво ще трябва да сторя ако имам и хардуерни компоненти (натъпкани с следачки на ниво БИОС-сега това е най-модерно, за да не могат да се спират) произведени от микромеките.
    За линукс- ползвам от 2 години на повече от 6 машини. Sparky, MXlinux, Garuda, Rosa, Peppermint- единствените проблеми са свързани с неработещи приложения след ъпдейтване. Обикновено проблема се решава след преинсталиране или при следващия ъпдейт с много малки изключения. Не е лесно да го скапеш, но е възможно ако си упорит. За по-сложни компютри с Nvidia графика или турбо мемори липсват драйвери и или не можеш да подкараш устройството или не работи както на Уиндоус.
    За слаби машини -линукс , а за силните Уиндоус на единия дял и Линукс на другия.
    Когато излизам на открито си стартирам линукса( като по-лека система), когато ще играя игри си стартирам уиндоуса.
  • 5 Серьожка Пишкарьов

    0 2 Отговор
    Руският процесор ще е по-голям и по-горещ!
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    0 1 Отговор
    Отдавна се разведох с виндоса.

    А хардуер техен няма никога да си взема !

    Боза от всекъде !