Last news in Fakti

12 Април, 2023 13:00 4 071 17

Положението е тревожно: Изкуственият интелект вече може да разбива пароли

  • пароли-
  • разбиване-
  • изкуствен интелект-
  • ai

Все още има какво да учи, но какво ли ни очаква в близко бъдеще

Положението е тревожно: Изкуственият интелект вече може да разбива пароли - 1

Изследователи от Home Security Heroes използваха нов инструмент за изкуствен интелект (AI), наречен PassGAN, за да тестват различните пароли. Резултатите се оказаха изключително тревожни.

Изследователите са използвали инструмента за над 15 милиона пароли, а програмата успява да разбие 51% от обичайните пароли за по-малко от минута, 65% за по-малко от час, 71% за по-малко от ден и 81% за по-малко от месец.

Не всичко обаче е толкова лошо, колкото изглежда или поне не е толкова лошо към днешна дата. Експертите споделят таблица, показваща кои пароли са най-трудни или за кои на AI ще отнеме най-много време за разбиване.

Ако използвате парола от 12 знака, състояща се от главни и малки букви, за разбиването ѝ ще са необходими 289 години. Ако добавите числа към тази комбинация, ще затрудните изкуствения интелект с 2000 години.

И ако добавите и специални символи, AI ще трябва да се труди 30 000 години. Но това са възможностите на идкуствения интелект към днешна дата. А какво ще се случи в близко бъдеще...?


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    6 4 Отговор
    А ако просто се обадите на хакери и му платите достатъчно,ще разбие дългата парола с главни букви и цифри за 1 ден.Такива са фактите.Живото си е живо,Изкуственото се чупи.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Ако знаете и как играе шах....Ще ви е ясно..............Всичко..... ИИ,създаден от мозъците на Шахматните Гросмайстори може ВСИЧКО.....И ВОЙНИ ДА ВОДИ и Територии да освобождава и Държави да ръководи.......
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор
    Положението май ще стане като индианците дето приели бледоликите ❗❗❗
  • 5 Ихааа

    3 2 Отговор
    Мода сега американците ще доведат човечеството до унищожение
  • 6 Кирчо

    7 0 Отговор
    Статия написана от лаици.
    Иструментите за разбива не на пароли са събрани в Кали Линукс, а времето за разбиване зависи от това какъв харуерен ресурс ще ангажираш - копачки.

    Коментиран от #7, #13

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кирчо":

    За колко години ще разбиеш код на Крипто-портфейл????Представи си 21крипто портфейла и вси са фалшиви ,а само един е истински.........

    Коментиран от #9, #10

  • 8 мани мани

    2 0 Отговор
    по-тревожното е естественият интелект на отдалечените от мен сървъри, какво ще реши да направи с мойте данни, пароли, файлове :) инак за пароли си слагам толкова дълги низове, че чак ме е срам от параноята ми :) на ос паролката ми е по-къса :) а трябва да е обратното
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мани мани

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    разбива се адрес, за който се знае, че в даденият момент има много крипто койни вътре ... няма се хаби никой да разбива .dat file за който се знае малко, но някои се мъчат де :)
    атакуват се директно адресите, а не дат файловете, в които има няколко адреса с тайните ключове ... дат файловете ги продават, за да изкарат сатошита, но много от дат файловете са фейк ... на теория е възможно кракването, но на практика е космос :)
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Да бе да..И като влезеш в тоз адрес и те чакат паролите да ги разбиеш.........Ами,ако дядо си го е записал на хартиен носител........О,божеее,голям хакер си.........
  • 12 7372727171771

    0 1 Отговор
    Че вие ся ли го остановявате,винаги калкулатор с масив от алгоритми е способен да направи такива поразии ,зависещи от алчността на субекта ,който седи зад клавиатурата.Даже моя калкулатор разбива четери цифрени пароли за 24 часа.
  • 13 6362728181

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кирчо":

    Кали линукс не е единствения инструмент за проверка и хакване на мрежи и масив от компютри.Всеки хакер или банда от хакери си правят линукса както на тях е им по вкус ,а масива от инструменти при тех си ги създават те ,по свое усмотрение и противодействие на системите за сигурност и зависи от задачата ,ти си мислиш че Кали линукс е единствената система, която може,явно не си в час даже с уиндос може да хакнеш социален профил ,стига акъла да ти побира ,разбира и ползва машини езици. Явно много американски филми за хакери си се нагледал,а там във филмите истина няма.
  • 14 НиКИ

    3 0 Отговор
    За паролите няма проблем,проблем ще е ако започне да бърка по чекмеджетата и на други места!Започвам да се чуствам като в немски свинарник в които във всеки момент ще удари камбаната за точните килограми и изкуственият интелект ще ни води към месомелачката, по същият модел както го прави и сега във въпросният свинарНИК.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Готин

    1 1 Отговор
    Сега малко за бъдещето. ИИ може да събере целенасочено чувствителна за вас информация и да създаде матрица на вашият мисловен процес. На базата данни събрани за вашето мислене, може да бъде създадена база данни за възможните пароли,които вие бихте създали по незабравим начин. Тогава рязко се съкращава времето за декриптиране. Това е неприятен момент!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.