Отидете към основна версия

6 470 7

Струва ли си почистването на двигателя с водород?

  • двигател-
  • водород-
  • почистване-
  • съвети

Превенцията отнема час и половина

Добре известен факт е, че от изгарянето на бензин, дизел или газ се образуват въглеродни отлагания по стените на цилиндровия блок, буталата и клапаните - смес от смоли, лакове и сажди - явление, което води до недобра работа на агрегата и температурата вътре в двигателя се повишава значително.

Това допринася и за неговото износване. В крайна сметка лошото движение на буталата и клапаните поради въглеродни отлагания води до намаляване на налягането в цилиндрите - загуба на компресия. А ефективността и мощността на двигателя директно зависят от компресията. Намаляването на компресията с 15% от нормалното при класическите двигатели е критично и може да доведе до голяма повреда.

Именно заради това си струва превенцията, която отнема час и половина прекарано време в сервиза. Толкова време отнема качественото почистване на двигателя с водород. Услугата се извършва без разглобяване на двигателя, като изчиства маслени налепи по буталата и нагар по клапаните. Като цяло с тази процедура се почистват и катализатор, филтър за твърди частици, бутала и бутални пръстени, изпускателен колектор, запалителни свещи, инжектори, кислородна сонда (ламбда сонда) и EGR рециркулационен клапан.

Според специалистите до 18% намаление на разхода на гориво за всички видове (бензин, дизел, газ) е възможно благодарение на процедурата. водородното прочистване функционира като добавка към горивото, действа като катализатор за по-добро изгаряне на горивото (ускорява горенето 10 пъти, повишава ефективността на основното гориво), а благодарение на допълнителното насищане на горивото с водород се повишава цетановото и октановото число на горивото. Тоест намалява се времето, необходимо за запалване на горивото, ускорява се работата на двигателя и се увеличава мощността му.

Всичко това води до улесняване на т.нар. студен старт през зимата, почиства изпускателния колектор, филтъра за твърди частици и катализатора, увеличава периода между регенерациите на филтъра за твърди частици, почиства горивната камера на двигателя. Водородната система не използва химикали, които могат да повредят частите на двигателя, а се състои само от смес от газове водород и кислород, което я прави безопасна за използване.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.

Свързани новини