Отидете към основна версия

10 224 22

Заради Евро-7 Skoda затваря основния си завод

  • skoda-
  • завод-
  • евро-7

Под въпрос са и моделите Fabia, Scala и Kamiq

Skoda заплашва да затвори един от заводите си и да спре производството на три модела. Ръководителят на отдела за продажби на Skoda Мартин Ян каза, че автомобилният производител ще трябва да предприеме такава стъпка, ако предложението за въвеждане на екологичния стандарт Евро-7 в Европа не бъде преразгледано.

„Ако нововъведението бъде одобрено в сегашния си вариант, ще трябва да се откажем от производството на три модела – Fabia, Scala и Kamiq – и да затворим производствената площадка, където работят три хиляди души“, цитира Automotive News представител на марката .

Факт е, че адаптирането на горепосочените модели към Евро-7 е икономически неизгодно за марката.

Евро-7 се планира да бъде въведено през 2025 г. Според сегашната версия на проектозакона производителите на леки автомобили ще бъдат длъжни да поддържат декларираните екологични характеристики в продължение на 10 години или 200 000 километра пробег.

Тестът също става все по-непосилен: нараства диапазонът на температурите (от -10 до +45 градуса по Целзий), скоростта, разликата в надморската височина и т.н. Автомобилните компании ще трябва да инвестират много пари в адаптирането на силовите агрегати към новите стандарти и според експертите тези инвестиции няма да имат време да се изплатят преди въвеждането на пълната забрана за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене, което ще се случи в Европа през 2035 г.

Fabia, Scala и Kamiq се сглобяват в главния завод на Skoda в Млада Болеслав. Там е организирано и производството на Octavia, Karoq и електрическия Enyaq iV. Освен това чешкият производител на автомобили, който е част от концерна Volkswagen, разполага с предприятия в Братислава (Словакия) и Квасини (Чехия).

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.

Свързани новини