Отидете към основна версия

2 433 3

Microsoft тайно работи върху собствен процесор с изкуствен интелект

  • изкуствен интелект-
  • microsoft-
  • чипове

Компанията разработва свои собствени AI чипове, като прави това вече повече от четири години

Зад стените на компанията работата по новия проект започва през 2019 г. Очаква се, че ако създаването на AI-ориентиран SoC е успешно, Microsoft ще може значително да намали зависимостта си от скъпите чипове на NVIDIA. Идеята е самообучението на големи езикови модели, като GPT-4.

Според The ​​Information някои служители на Microsoft и OpenAI вече имат достъп до тези чипове за тестване. Заслужава да се отбележи, че днес NVIDIA е основният доставчик на AI чипове за сървъри и много компании се конкурират за тяхното придобиване.

Очаква се OpenAI да се нуждае от над 30 000 графични процесора NVIDIA A100, за да комерсиализира ChatGPT. Търсенето на висококачествени чипове достигна такова ниво, че най-новите графични процесори H100 на NVIDIA се продават в eBay за над $40 000.

Интересното е, че експертите казват, че собствените AI чипове на Microsoft не са директен заместител на процесорите на трети страни. Но те могат значително да намалят разходите за разширяване на AI функциите в Bing, Office, GitHub и други продукти на Redmond.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини