Last news in Fakti

9 Май, 2023 11:13 6 915 8

Стив Возняк: "Tesla е пример за изкуствен интелект, който се опитва да ви убие"

  • стив возняк-
  • илон мъск-
  • изкуствен интелект-
  • tesla
Стив Возняк: "Tesla е пример за изкуствен интелект, който се опитва да ви убие" - 1

Стив Возняк даде да се разбере защо вече не притежава Tesla. Още преди време той много се оплакваше от автопилота и обясняваше колко опасен е той. Сега, в едно интервю съоснователят на Apple беше още по-откровен в критиките си към компанията на Илон Мъск. Говорейки за изкуствения интелект (AI), Возняк каза, че „Tesla се опитва да ви убие при всяка възможност“.

Съоснователят на Apple спомена няколко от предизвикателствата, пред които е изправен водач на Tesla, при използването на автопилот. Той описа ситуацията, когато неговата Tesla намалява от 120 на 40 км/ч на магистралата, „когато наоколо няма нищо, никакви коли, абсолютно нищо“. Ако някой караше отзад в този момент, просто нямаше да има време да избегне сблъсък.

Возняк каза още, че „тези алгоритми просто не знаят това, което знае и най-глупавият шофьор“. Той обясни още, че по някаква причина неговата електрическа кола Tesla се движи твърде близо до други коли. Хората твърдят, че изкуственият интелект ще бъде подобен на човешкия, но Стив се съмнява в това, защото „не знаем как работи мозъкът“. Въпреки че в интервюто не споменава Tesla Vision, става ясно, че не вярва, че подходът на Tesla към автономното шофиране ще проработи.

Стив Возняк: "Tesla е пример за изкуствен интелект, който се опитва да ви убие"

„Той (Илон Мъск) получи много пари от мен за колата... Повярвах на думите му, че до края на 2016-а колата ще се движи сама по пътищата." Возняк се отърва от своята Tesla и вместо това си купи Lucid Air . А причината за тази "размяна" става съвсем ясна от интервюто му.

„Мога да кажа, че автопилотът никога няма да стане повсеместен. Преди време Мъск каза, че Tesla има нов автопилот с осем камери и, че такива автомобили ще се движат в цялата страна до края на 2017 г. Наистина вярвах в тези неща, но днес смятам, че това дори не е близо до истината“, споделя Стив Возняк.

Любопитното е, че Возняк бе поканен да говори, защото е подписал същия документ за изкуствен интелект като Илон Мъск. Future of Life организира манифест, наречен Suspend AI Experiments: An Open Letter. Първият въпрос, на който трябваше да отговори, беше защо той и изпълнителният директор на Tesla се притесняват от изкуствения интелект. Возняк даде пример защо е подписал това писмо.

„Вижте колко лоши хора просто ни изпращат спам, опитват се да получат паролите ни, да превземат акаунтите ни и да съсипват живота ни. Изкуственият интелект е мощен инструмент, който ще бъде използван от тези хора предимно за наистина лоши цели и мразя да виждам технологията да се използва по този начин. Не трябва да бъде така."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    23 30 Отговор
    Tesla е пример за изкуствен интелект, който се опитва да ви убие. То и Пу е естествен простак
    и прави същото.

    Коментиран от #6

  • 2 123456

    19 13 Отговор
    Бензина е горивото , всичко друго е компромис. Не напразно всички хубави коли се правят да се движат на бензин , както и всички състезателни вкл. Формулата

    Коментиран от #4

  • 3 🇷🇺❤️‍🔥🇵🇱🇧🇬🦖

    5 36 Отговор
    Бул, бул, Возняк не е добре, Теслата си е Ок.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 омъскаряване

    28 5 Отговор
    Един сектант се отрече от сектата на "свети" Илон-Шегобиец! Ерес, ерес! 😅
  • 6 Радио Козяк

    20 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Спокойно, всички соpocoиди, ще получите по един чип с ИИ и ще се спасите!
  • 7 бай Даньо

    20 5 Отговор
    Когато ти говори Возняк трябва да слушаш, чист гении и свестен човек, за разлика от мошеника Мъск с отвратителен характер.
  • 8 123456

    8 0 Отговор
    Човече , прав си за теслата , ама де го събра тоз корем в тоз нисък Люсид ?