Last news in Fakti

24 Април, 2023 11:09 2 403 3

Microsoft тайно работи върху собствен процесор с изкуствен интелект

  • изкуствен интелект-
  • microsoft-
  • чипове

Компанията разработва свои собствени AI чипове, като прави това вече повече от четири години

Microsoft тайно работи върху собствен процесор с изкуствен интелект - 1

Зад стените на компанията работата по новия проект започва през 2019 г. Очаква се, че ако създаването на AI-ориентиран SoC е успешно, Microsoft ще може значително да намали зависимостта си от скъпите чипове на NVIDIA. Идеята е самообучението на големи езикови модели, като GPT-4.

Според The ​​Information някои служители на Microsoft и OpenAI вече имат достъп до тези чипове за тестване. Заслужава да се отбележи, че днес NVIDIA е основният доставчик на AI чипове за сървъри и много компании се конкурират за тяхното придобиване.

Очаква се OpenAI да се нуждае от над 30 000 графични процесора NVIDIA A100, за да комерсиализира ChatGPT. Търсенето на висококачествени чипове достигна такова ниво, че най-новите графични процесори H100 на NVIDIA се продават в eBay за над $40 000.

Интересното е, че експертите казват, че собствените AI чипове на Microsoft не са директен заместител на процесорите на трети страни. Но те могат значително да намалят разходите за разширяване на AI функциите в Bing, Office, GitHub и други продукти на Redmond.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Затвор за Били!

    7 5 Отговор
    И кучетата, знаят вече, че по добре да милват котка от колкото да ползват каквото и да е от Били Гейтс и фирми, свързани с неговото име. Толкова много хора се отдръпнаха от Майкрософт, че ви е бедна фантазията. Ако не съществуваше подобен на този сайт и скритото затъмнение, на линукс базираните операционни системи..... Майкрософт, щяха да са историческо четиво из жълт вестник! За това Били уж си "хвърли с лека ръка" акциите и поста на генерален директор на Майкрософт. За да се "поизбърше" опетненото име на компанията. Пол Алън, Първият сътрудник на Били Гейтц и като цяло, човекът който е отговорен за създаването на Майкрософт. Ясно е дал на широката аудитория, да се разбере, какъв е подлец, чичо ви Гей....ц! И двамата са представени от лъжливи медии подобни на тази тук, като програмисти и прочие. Вижте какво пише за Пол Алън. Той лично, никога не е казвал, че е програмирал каквото и да било. И двамата, хал хабер си нямат от програмиране. За Пол Алън, в Уикипедиа пише, че е бизнесмен. Попитайте GPT4 за примерен софтуер, написан собственоръчно от Билито или Пол Алън?!? До кога ще се оставяте да ви лъжат, за без пари??? Били е за затвора.
    Linux, Linux, Linux, Linux..... Безплатно, необятно количество софтуер, също 0pen Source! Как въобще е възможно, някой да се вързва на Майкрософт? Офис пакета им, е създаден от Индийски преподавател а GPT4 го предписва на Били. Срамота! Създаден е и е Open Source, в Linux-ките софтуерни менаджери, има LibreOffice Огромен п

    Коментиран от #2

  • 2 Затвор за Били!

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Затвор за Били!":

    Да довърша:
    Огромен офис пакет, включващ изключително голямо количество информация и приложения. Цената му е 0$!!!! Никога не съм срещал проблеми, с този офис пакет. MS Office 2019 се продава в България за ---1 129,00 лв.--- Без думи. Това е само един от примерите, за които се сещам! Както казва една индийка, ексколежка на Индиеца, който е създал сегашният MS Office, Гейтс не е никакъв програмист. Той печели от лицензиране на евтино-закупени патенти и патентоването им под неговото лого! Демек, Бил Гейц е един мошенник с много пари. Още нещо! Ако всички започнем да ползваме продукти на и за Linux(UNIX), администрации, като Икономическа полиция нарпример, биха свили драстично, своята работа. Обосновавам се така: Имах компютърна зала м/у 2000-2008 година. Въпроснитя "полицай" ме разкатаха за лицензи. Към края на "бума" на въпросните игрални зали, заменихме на доста от компютрите, операционните системи(залата бе с 28 компютъра) базирани на Майкрософт и нямаше почти, за какво да се хванат. От тогава, избягвам всячески, дори да чета статии свързани с този мошенник и неговата компания. Камо ли да им ползвам процесорите (Утре ще кажат, че Гейц сам ги е изобретил, с пот на челото и поялник в ръка) хахахахха
  • 3 Факт

    2 1 Отговор
    Чип с AI ? Дрън дрън. С отделни елементи на AI - да! и тогава това се нарича "експертна система" !