Отидете към основна версия

6 763 18

Знаете ли коя е марката, печелила най-много наградата "Двигател на годината"

  • двигател на годината-
  • bmw-
  • mini

Само една компания може да се похвали с цели 71 награди

Международната награда за двигател на годината е учредена през 1999 г. и продължава до 2019 г., след което беше спряна поради пандемията от COVID-19. През това време имаше много победители в престижната награда "Двигател на годината", но знаете ли коя е марката с най-много награди от този конкурс?

Спечелването на една награда за международен двигател на годината е голямо постижение. Но да спечелиш цели 63, както направи BMW, е почти невероятно. Успехът на баварците се дължи на много широката гама агрегати, от 1.5-литровия трицилиндров турбо двигател, монтиран в хибридния i8, до 5.4-литровия V12, използван в 7-Series, 8-Series и Rolls-Royce.

Десет награди са спечелени от 5.0-литровия V10, който задвижваше M5 и M6. С други двигатели BMW доминира в категориите 2.5-3.0L и 3.0-4.0L, като печели съответно 14 и 13 победи от възможни 20. През 2003 г. BMW спечели наградата в категорията 1.4-1.8L за компресорната версия на двигателя Tritec, използван в ранните модели на MINI, от началото на съвместно предприятие между Rover (тогава дъщерно дружество на BMW) и Chrysler.

Нито една от изброените по-горе награди не включва двигателя на BMW/PSA Peugeot-Citroen, наречен Prince и монтиращ се основно на Mini от второ поколение. Ако го добавим, общият брой двигатели на BMW, които са печелили наградата "Двигател на годината" се увеличава до 71!

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 30 гласа.

Свързани новини