Отидете към основна версия

1 725 7

НАСА показа робот за изследване на пещери на Марс (ВИДЕО)

  • робот-
  • пещери-
  • марс-
  • космос-
  • наса

ReachBot разполага с четири въртящи се стави, разположени на еднакво разстояние една от друга

НАСА се обедини с инженери от Станфордския университет, за да създаде малък, лек робот, който може да се движи с помощта на четири дълги, прибиращи се "ръце" с грайфери в краищата. Предназначен е да се използва за изследване на марсиански пещери.

ReachBot разполага с четири въртящи се стави, разположени на еднакво разстояние една от друга, като върховете на тетраедър (вид многостен с формата на триъгълна пирамида). Прибиращите се ръце могат да се движат директно от всяка „раменна става“ благодарение на лостове - в края на всеки от тях има механизъм за захващане.

С тях роботът ще се прикрепя към стените на пещерата, а с четвъртата ръка ще захваща следващата точка, за да се издърпа до нея. Такива циклични действия ще осигурят на ReachBot стабилно движение.

Заслужава да се отбележи и дизайнът на робота, който е специално адаптиран към ниската гравитация на Марс. По-малкият размер и тегло на ReachBot ще помогнат за намаляване на общите разходи за мисията, а неговият рационализиран режим на изследване може да увеличи шансовете за успех.

Предполага се, че марсианските пещери са в състояние да осигурят различни нива на защита от вредните условия, преобладаващи на повърхността на Червената планета, поради което роботът ще бъде изпратен там, за да търси живи организми.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини