Last news in Fakti

3 Август, 2023 09:33 1 696 7

НАСА показа робот за изследване на пещери на Марс (ВИДЕО)

  • робот-
  • пещери-
  • марс-
  • космос-
  • наса

ReachBot разполага с четири въртящи се стави, разположени на еднакво разстояние една от друга

НАСА показа робот за изследване на пещери на Марс (ВИДЕО) - 1

НАСА се обедини с инженери от Станфордския университет, за да създаде малък, лек робот, който може да се движи с помощта на четири дълги, прибиращи се "ръце" с грайфери в краищата. Предназначен е да се използва за изследване на марсиански пещери.

ReachBot разполага с четири въртящи се стави, разположени на еднакво разстояние една от друга, като върховете на тетраедър (вид многостен с формата на триъгълна пирамида). Прибиращите се ръце могат да се движат директно от всяка „раменна става“ благодарение на лостове - в края на всеки от тях има механизъм за захващане.

С тях роботът ще се прикрепя към стените на пещерата, а с четвъртата ръка ще захваща следващата точка, за да се издърпа до нея. Такива циклични действия ще осигурят на ReachBot стабилно движение.

Заслужава да се отбележи и дизайнът на робота, който е специално адаптиран към ниската гравитация на Марс. По-малкият размер и тегло на ReachBot ще помогнат за намаляване на общите разходи за мисията, а неговият рационализиран режим на изследване може да увеличи шансовете за успех.

Предполага се, че марсианските пещери са в състояние да осигурят различни нива на защита от вредните условия, преобладаващи на повърхността на Червената планета, поради което роботът ще бъде изпратен там, за да търси живи организми.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вальо Кюмюра

    7 3 Отговор
    Робот на ниво 7-ми клас по ТНТМ от моето време. Кой знае колко милиони $ са взели от тъпите краварски данъкоплатци...

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Опорка

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вальо Кюмюра":

    И имат наглостта чак да го представят за някво постижение и клипчета да пускат.
  • 3 Уникални

    4 3 Отговор
    нивото на деградация оправдава постижението им, а и цената на тази безпилотна ролетка ще да е марсиянска. Итересно ми е китайците които правят самоуправляващи се АИ човекозаменими роботи, как биха коментирали роборолетката и/или робозмята на наса
  • 4 Знайко

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вальо Кюмюра":

    Даже е пласмасовов-по обед вече ще се стича като сладолед! Ужас! И това се представя като някакво постижение....отивам да повърна! Тоя робот ще слезе в пещерата, някъде по времето когато внуците ми са дядовци!
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Няма го вече Кубрик иначе щяха го пратят още днес на Марс да открие нещо в пещерите.
  • 6 Ганчо

    1 1 Отговор
    Има сходни елементи с лунния модул на Аполо. Кабърчета е найлон няма ама и така е добре.
  • 7 Дейвид Айк

    1 1 Отговор
    Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.