Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 11:07 2 922 4

Създадоха мини робот без батерия (ВИДЕО)

  • робот-
  • слънчева светлина

Прототипът е с размери от само 10 мм от всяка страна

Създадоха мини робот без батерия (ВИДЕО) - 1

Учени от Вашингтонския университет разработиха миниатюрен робот, наречен MilliMobile, който може да се движи на дълги разстояния без необходимост от зареждане. Този четириколесен прототип е с размери от само 10 мм от всяка страна и тежи около 1 г. Това, което прави MilliMobile специален е, че в структурата му няма батерии.

Вместо това роботът е оборудван с два двигателя, слънчеви клетки, сензор за светлина и антена. Като се движи през различни повърхности, като подове или асфалт, той извлича енергия от околната светлина и от радиовълни. Дори в облачен ден MilliMobile може да измине разстояние от 9 метра за час.

Новият продукт също така е способен да навигира автономно до определен източник на светлина и да предава данни от сензори чрез Bluetooth. При първите тестове той успешно предава информация от сензори за светлина, температура и влажност.

В бъдеще се очаква такива роботи да се използват за наблюдение на влажността на почвата във ферми, проверка на оборудване във фабрики или за търсене на източници на изтичане на газ. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инженер

    9 2 Отговор
    Как да нямат батерии? Ами соларните панели? По-добър вариант е пружината. Навиваш го - и готово.
  • 2 РЕАЛИСТ

    8 7 Отговор
    Русия пък се похвали тази седмица с успешно изпитание на ракетата с ядрен двигател" Буревестник" . Може да лети години , да си обикаля земното кълбо и при желание на хазяина на Кремъл да стовари ядрен заряд по всяка точка .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чекмедже бабаит

    3 1 Отговор
    Има лампичка пък не работи на тъмно. мислили са колкото да задавят някоя котка