Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 09:41 1 687 4

Учени от НАСА откриха вода в проби, изпратени до Земята от астероида Бену

  • учени-
  • наса-
  • астероид-
  • космос-
  • вода

Тези проби също съдържат сяра, важен елемент за планетарната еволюция и структурата на протеините

Учени от НАСА откриха вода в проби, изпратени до Земята от астероида Бену - 1

Американската космическа сонда OSIRIS-REx, изстреляна през 2016 г., успешно събра проби от астероида Бену през 2020 г. и ги върна на Земята на 25 септември 2023 г. При изследване на тези проби учените откриха наличието на вода.

Пробите, донесени от сондата, са с тегло около 250 g и съдържат различни камъни, прахови частици Най-впечатляващото обаче е откритието на въглерод и хидратирани минерали в пробите.

Главният изследовател на OSIRIS-REx Данте Лаурета обясни, че анализът с електронен микроскоп на астероидните скали показва, че кристалната структура на глинестия минерал съдържа вода.

Учени от НАСА откриха вода в проби, изпратени до Земята от астероида Бену

Тези проби също съдържат сяра, важен елемент за планетарната еволюция и структурата на протеините. Освен това са открити минерали, които реагират на магнитни полета, включително някои, които може да са изиграли роля в произхода на живота на Земята.

Тези открития подкрепят теорията, че водата и животът на ранната Земя може да са донесени от астероиди и комети. Пробите, върнати от OSIRIS-REx, ще предоставят на учените ценна информация за произхода на живота на нашата планета.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпакус

    1 3 Отговор
    Да отидат да пият от там щоммима
  • 2 Малко са късни фактите

    3 0 Отговор
    Тази новина беше от преди 2 седмици

    Коментиран от #3

  • 3 опаа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малко са късни фактите":

    те фактите до к се осетят, капиталистите са издойли астероида

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.