Отидете към основна версия

2 550 3

НАСА показа пръстените на Уран в невиждана досега светлина

  • космос-
  • уран

Детайлната снимка показва пръстени около планетата, включително неуловимият Zeta Ring

Космическият телескоп Джеймс Уеб засне Уран, както и неговите пръстени, луни, бури и други атмосферни характеристики, включително сезонната полярна шапка. Изображението допълва двуцветната версия, получена от астрономите по-рано.

Детайлната снимка показва пръстени около планетата, включително неуловимия Zeta Ring. Освен това близо до центъра се вижда шапката на северния полярен облак, която прилича на бяла капка.

В изображението се виждат 14 от 27-те луни на Уран. Сред орбитиращите тела могат да се видят Оберон, Титания, Умбриел, Жулиета, Пердита, Розалинд, Пук, Белинда, Дездемона, Кресида, Ариел, Миранда, Бианка и Порция.

Учените също успяват да наблюдават няколко ярки бури. Техният брой и колко често и къде се появяват в атмосферата на Уран може да се дължат на комбинация от сезонни и метеорологични ефекти. Жизнеността на това изображение се дължи до голяма степен на четирите филтъра на NIRCam: F140M (син), F210M (циан), F300M (жълт) и F460M (оранжев).

Тъй като Уран се върти под ъгъл от около 98 градуса, той има най-екстремните сезони в Слънчевата система. В продължение на почти една четвърт от всяка година на Уран, което е 21 земни години, Слънцето грее само над единия полюс, потапяйки другата половина на планетата в черна зима. Можете да изтеглите изображението в пълната му резолюция, като използвате връзката.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Свързани новини