Last news in Fakti

5 Януари, 2024 11:09 2 515 3

НАСА показа пръстените на Уран в невиждана досега светлина

  • космос-
  • уран

Детайлната снимка показва пръстени около планетата, включително неуловимият Zeta Ring

НАСА показа пръстените на Уран в невиждана досега светлина - 1

Космическият телескоп Джеймс Уеб засне Уран, както и неговите пръстени, луни, бури и други атмосферни характеристики, включително сезонната полярна шапка. Изображението допълва двуцветната версия, получена от астрономите по-рано.

Детайлната снимка показва пръстени около планетата, включително неуловимия Zeta Ring. Освен това близо до центъра се вижда шапката на северния полярен облак, която прилича на бяла капка.

В изображението се виждат 14 от 27-те луни на Уран. Сред орбитиращите тела могат да се видят Оберон, Титания, Умбриел, Жулиета, Пердита, Розалинд, Пук, Белинда, Дездемона, Кресида, Ариел, Миранда, Бианка и Порция.

Учените също успяват да наблюдават няколко ярки бури. Техният брой и колко често и къде се появяват в атмосферата на Уран може да се дължат на комбинация от сезонни и метеорологични ефекти. Жизнеността на това изображение се дължи до голяма степен на четирите филтъра на NIRCam: F140M (син), F210M (циан), F300M (жълт) и F460M (оранжев).

Тъй като Уран се върти под ъгъл от около 98 градуса, той има най-екстремните сезони в Слънчевата система. В продължение на почти една четвърт от всяка година на Уран, което е 21 земни години, Слънцето грее само над единия полюс, потапяйки другата половина на планетата в черна зима. Можете да изтеглите изображението в пълната му резолюция, като използвате връзката.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо не направят приложение с всички

    2 0 Отговор
    Планети от слънчевата система
    Година сезони денонощие

    Коментиран от #2, #3

  • 2 !!!?

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защо не направят приложение с всички":

    Това е бонус...за повече информация се плаща ! Няма безплатен продукт !!!?
  • 3 Тома Неверни

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защо не направят приложение с всички":

    Целестия е безплатен продукт, разработен от астрономи-ентусиасти и включва всички познати тела от слънчевата система, както и стотици хиляди звезди и галактики. Малко е тежък и на по-старите системи се "влачи", но иначе е лесен за употреба и управление.