Last news in Fakti

26 Януари, 2024 10:03 1 391 11

Откриха още 85 екзопланети, потенциално подходящи за живот

  • космос-
  • екзопланети

Към днешна дата са открити над 5 500 екзопланети

Откриха още 85 екзопланети, потенциално подходящи за живот - 1

Учени от университета в Уоруик, докато анализираха данни от космическия телескоп TESS, откриха 85 нови кандидати за екзопланети с условия, подходящи за живот. Това означава, че всички нови обекти са в така наречената обитаема зона на тяхната звезда, където климатичните условия позволяват водата да остане течна. Тези открития все още не са потвърдени, но може би някой ден това ще доведе до откриването на извънземен живот.

Към днешна дата са открити над 5 500 екзопланети. Телескопът TESS допринесе за тези открития чрез търсене на екзопланети чрез записване на транзити - преминаването на планета пред диска на "родителска" звезда. Краткосрочното намаляване на яркостта на звезда с определен период дава възможност да се изчисли масата на обект (екзопланета), неговата орбита, размер и, следователно, плътност. Всички тези данни ни позволяват да разберем с достатъчна точност каква планета сме открили и колко тя е близка по характеристики до Земята.

Един обект получава статут на открита екзопланета само когато неговият размер и орбита са потвърдени от два различни метода за регистрация. Всичките 85 нови кандидати досега са открити в транзитните данни на TESS и изискват потвърждение. Освен това всички нови обекти закриват своите звезди само два пъти, докато вече потвърдените екзопланети правят това по-често.

Откриха още 85 екзопланети, потенциално подходящи за живот

И колкото по-често се случва това, толкова по-надеждни са данните, а освен това екзопланетата е по-близо до звездата, което от своя страна е лошо за развитието на живота там - твърде е горещо и там има силна радиация.

От 85-те кандидати за екзопланети в обитаемата зона, 25 вече са открити от други екипи от учени, което още веднъж потвърждава повторяемостта на откритията. Но за първи път бяха посочени 60 нови кандидати. Всички те са разположени в собствените си звездни системи. Предварителните данни показват, че новооткритите екзопланети обикалят около звездите си с период от 20 до 700 дни. Вярно е, че всички те са по-големи от Земята - от една трета до няколко десетки пъти.

Всички нови кандидати ще бъдат допълнително проучвани за потвърждаване и уточняване на техните данни. Но вече е ясно, че във Вселената има безброй много планети и извънземният живот просто по законите на големите числа не би трябвало да е уникален. Някой ден ще го намерим, но дали ще е за добро или лошо е отделен въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ганча

    2 4 Отговор
    горките никога няма да опознаете пространството в космоса много сме назад в ерархията на мозъците …
  • 2 Акула

    6 1 Отговор
    Космосът е Безкраен

    Коментиран от #3, #9, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Селянина с колелото

    1 1 Отговор
    С нетърпение очаквам да започне колонизацията на някоя от тези планети. Първи ще се изнеса от Земята. ;-)
  • 5 Eдин

    2 1 Отговор
    Ами натоварвайте се и се махайте от земята!
  • 6 Чекмедже бабаит

    2 1 Отговор
    Всеки джендър да си избира планета
  • 7 адаша

    3 0 Отговор
    Който е решил да пътува към тези планети - първо през макетата за визи...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 шааа

    0 0 Отговор
    "Всички те са разположени в собствените си звездни системи."

    Не думай.