Отидете към основна версия

17 422 18

Ново турбо кръгово кръстовище (ВИДЕО)

  • кръгово кръстовище-
  • турбо въртележка-
  • пътища

Иновацията се нарича "турбо въртележка"

В покрайнините на Холистър, Калифорния, е завършено изграждането на турбо-пръстенов транспортен възел (т.нар. турбо-въртележка). Намира се на кръстовището на две големи магистрали и има за цел да намали наполовина броя на произшествията в тази област.

Това е вторият такъв турбо възел в САЩ. Първият беше открит през 2022 г. в Джаксънвил, Флорида. За първи път турбо възли се появяват в Холандия през 90-те години на миналия век. Префиксът "турбо" в името е препратка не към скоростта, а към спираловидната форма на конструкцията. Основната му задача е сигурността.

Тези пътни възли се различават от другите многолентови кръгови кръстовища с повдигнати разделителни линии. Движението им е организирано така, че автомобилите да не се престрояват. Шофьорите вземат необходимата лента на входа на кръговото и след като се движат около кръга, се озовават на правилния изход.

Строителството на конструкцията започна през лятото на 2022 г. През декември миналата година беше пуснато за движение и третото платно. Широчината на платното е достатъчна за преминаване и на камиони с ремаркета.

Според местни медии в този участък е имало двойно повече катастрофи, отколкото на подобни кръстовища в Калифорния. Държавните власти очакват, че ситуацията ще се подобри значително след въвеждането на новата структура.

Според Министерството на транспорта на САЩ, в сравнение с контролираните кръстовища, турбо кръговите кръстовища намаляват броя на инцидентите с ранени със 76%. В бъдеще те ще се появят и в други щати на страната. Министерството на транспорта активно насърчава изграждането им.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.

Свързани новини