Last news in Fakti

10 Януари, 2024 10:32 17 322 18

Ново турбо кръгово кръстовище (ВИДЕО)

  • кръгово кръстовище-
  • турбо въртележка-
  • пътища

Иновацията се нарича "турбо въртележка"

Ново турбо кръгово кръстовище (ВИДЕО) - 1

В покрайнините на Холистър, Калифорния, е завършено изграждането на турбо-пръстенов транспортен възел (т.нар. турбо-въртележка). Намира се на кръстовището на две големи магистрали и има за цел да намали наполовина броя на произшествията в тази област.

Това е вторият такъв турбо възел в САЩ. Първият беше открит през 2022 г. в Джаксънвил, Флорида. За първи път турбо възли се появяват в Холандия през 90-те години на миналия век. Префиксът "турбо" в името е препратка не към скоростта, а към спираловидната форма на конструкцията. Основната му задача е сигурността.

Тези пътни възли се различават от другите многолентови кръгови кръстовища с повдигнати разделителни линии. Движението им е организирано така, че автомобилите да не се престрояват. Шофьорите вземат необходимата лента на входа на кръговото и след като се движат около кръга, се озовават на правилния изход.

Строителството на конструкцията започна през лятото на 2022 г. През декември миналата година беше пуснато за движение и третото платно. Широчината на платното е достатъчна за преминаване и на камиони с ремаркета.

Според местни медии в този участък е имало двойно повече катастрофи, отколкото на подобни кръстовища в Калифорния. Държавните власти очакват, че ситуацията ще се подобри значително след въвеждането на новата структура.

Според Министерството на транспорта на САЩ, в сравнение с контролираните кръстовища, турбо кръговите кръстовища намаляват броя на инцидентите с ранени със 76%. В бъдеще те ще се появят и в други щати на страната. Министерството на транспорта активно насърчава изграждането им.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    38 1 Отговор
    Това ако го направят тук на първата седмица няма да останат бетонните разделители между лентите :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    22 2 Отговор
    Едно време имаше едни такива дъвки с картинки на колички
  • 4 Чекмедже бабаит

    19 8 Отговор
    тая глупост ще я реализират за автопилотите на автономните електромобили
  • 5 гледай само

    9 8 Отговор
    И кво тия пишливи лентички ли ше ме спрат да ги пресичам ?
  • 6 СЗО

    14 2 Отговор
    Благодарение на Портних, имаме такова турбо кръгово (дето е елипсовидно) във Варна.
  • 7 Едноок

    19 1 Отговор
    Ем кръгово, ама не можем да си обикалям 2-3 пъти докато намеря изход.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Ко речи?

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Едноок":

    В Германия за такива действия глобяват.
  • 9 Кмета

    3 4 Отговор
    Умно!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТИМ сити

    5 1 Отговор
    Във Варна има яйцевидно "кръгово" със сериозен наклон, като лунапарк е.
  • 12 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Едноок":

    Тука редовно влизам във вътрешната лента на кръговото и като тръгна да излизам на 2-рия изход, този който е влязъл заедно с мен от външната лента продължава да върти за 3-тия.....Да не говорим, че при кръгово с 2 ленти и изходи с 2 ленти тези от вътрешната лента въпреки нарисуваната маркировка, в коя лента трябва да излязат, си цепят по диагонал, засичат всички и излизат в дясната лента. Е за кого е тогава тая маркировка и тая лява лента....сигурно им идва въпрос с повишена трудност. Че на всичкото отгоре и бибиткат като има някой, който им пречи да си направят диагоналната маневра през всички маркировки....
  • 13 мда

    3 0 Отговор
    и ние си имаме турбо-кръгово на кръстовището на Климент Охридски и Андрей Ляпчев в София. Две седмици след пускането в експлоатация едната лента на кръговото я блокираха с конуси и така си и остана - за по-безопасно. Вярно трафикът върви по-бавно от преди да го направят, сигурно наистина е по-безопасно защото всички пъплят с 5км/ч в единствената лента....
  • 14 111111

    2 2 Отговор
    То че съм тъп - верно е: Така и не разбрах, ако требе да "изляза" през "третия изход", къде тябва да се шмугна при навлизане в кръговото.

    PS
    Въпрос за 5К.

    Коментиран от #15

  • 15 проектанта

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "111111":

    Много е просто - това кръгово позволява изход само от 1ви и 2ри. Ако искаш 3ти - излизаш от 2ри и по външния кръг (умишлено не е показан) се връщаш в кръговото, но вече на 1ви изход, който вече за теб е вход. От там вече 3ти изход ти се пада 2ри и си готов - както казах в началото много е просто

    Коментиран от #16, #18

  • 16 111111

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "проектанта":

    И аз го разгадах.

    Но ако - изневиделица - ми се случи подобно кръстовище.... Задръстването ще е факт.

    А за обратен завой - забрави.

    ПС
    Не може да се отрече обаче, че има идея в турбото... Има!
  • 17 О-хо-хо

    2 0 Отговор
    А в нашия град имаме триъгълно кръгово, което е и афтогара едновременно...и ако не гледаш знаците, които са невидими....си се таранирал успешно в невинния колега.
  • 18 Кръгомир

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "проектанта":

    2 в 1? Верно е просто, но е на светлинни години от кръговото на сточна гара със светофарите.