Отидете към основна версия

3 958 14

Недалеч от Земята беше открита потенциално обитаема екзопланета

  • космос-
  • екзопланети

Името ѝ е Gliese 12 и принадлежи към спектралния тип M3.5V

Екип от астрономи използва наблюдения от множество телескопи, като целта им е откриването на потенциално обитаема екзопланета с размерите на Земята. Оказва се, че има такава. Екзопланетата Gliese 12b се намира около звезда червено джудже само на 40 светлинни години от нашата система. Средната температура на повърхността на екзопланетата е около 40 °C, което може да се счита за комфортно за появата на живота, който познаваме от нашата планета.

Родната звезда на екзопланетата Gliese 12 принадлежи към спектралния тип M3.5V - тя е така нареченото червено джудже. Повечето от тези звезди са в нашата галактика - до 70%. Това прави откриването на потенциално обитаема планета, подобна на Земята около червено джудже, доста обещаващо. Близостта на планетата до звездата не прави живота на нея рискован.

Червените джуджета са хиперактивни само в ранните етапи на еволюцията и могат да останат стабилни стотици милиарди и дори трилиони години, което е в пъти по-дълго от живота на нашето Слънце например. Следователно животът върху тях може да се развива толкова дълго, колкото пожелае.

Екзопланетата Gliese 12 е открита чрез транзитен метод с помощта на телескопа TESS на НАСА. Наблюденията също потвърдиха данни от телескопа CHEOPS и редица наземни инструменти. В допълнение към транзитния метод, наличието на екзопланета около звездата беше потвърдено от данни за флуктуации в нейната радиална скорост, записани от спектрографите HARPS-N и TRES.

Получената информация помогна да се изчислят масата, размерът и плътността на екзопланетата. Gliese 12 се оказа малко по-лека от Земята (0,88 маси на нашата планета). Радиусът ѝ приблизително съответства на радиуса на Земята. Големият проблем е наличието на атмосфера.

И двете транзитни наблюдения не дадоха достоверна информация за наличието на газова обвивка около Gliese 12. Това обаче има своите предимства – тя може да е рядка и трудна за разграничаване. Атмосферата около Земята също е тънка. Напротив, наличието на плътна атмосфера около екзопланета може да намали шансовете за възникване на живот.

Добър пример е Венера. Плътната атмосфера и парниковият ефект създават там условия, при които оловото се топи. Учените се надяват да изяснят проблема с атмосферата на Gliese 12 с помощта на космическия телескоп. Джеймс Уеб. Те вече са поискали работни часове на този инструмент на НАСА.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.

Свързани новини