Last news in Fakti

28 Юни, 2024 12:49 1 068 0

Сондата Juno показа отблизо езерата от лава на луната на Юпитер Йо

  • juno-
  • космос-
  • юпитер-
  • йо-
  • луна

Първата работа по тези данни беше публикувана преди няколко дни в списание Nature

Сондата Juno показа отблизо езерата от лава на луната на Юпитер Йо - 1

Италианският инструмент Juno Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) на сондата Juno се превърна в ценен инструмент за изучаване на луната на Юпитер Йо. Йо е най-вулканично активното тяло в Слънчевата система, със стотици вулкани. Близките прелети на Juno до него ни позволяват да видим езерата от лава отблизо и да проучим общата им структура, което дава представа за процесите в недрата на тази луна на Юпитер.

Учените едва сега започват да сортират данните, събрани от близките прелети на сондата на НАСА около Йо миналата година. Първата работа по тези данни беше публикувана преди няколко дни в списание Nature. Инструментът JIRAM е разработен за изследване на атмосферата на Юпитер до дълбочина от 70 км под облачната покривка на планетата гигант. Но също така се превърна в отличен инструмент за изучаване на луните на Юпитер, най-впечатляващата от които е именно Йо.

Въз основа на данни от JIRAM за езера от лава, открити на Йо, тези образувания на сателита са множество и доста локални. Магмата не прелива през краищата на калдерата, от което учените правят изводи, че стените на кратера са доста високи - до няколкостотин метра.

Интересна и не напълно разбрана характеристика на езерата от лава на Йо е и отчетливото отсъствие на втвърдена магматична кора по краищата им. Това показва вероятната циркулация на магма от центъра към краищата и дълбоко в кратерите или условия по краищата, при които втвърдената кора се отчупва по ръба. Това дава някои улики за поведението на магмата в дълбините на Йо, но те не са достатъчни за окончателно заключение.

Учените продължават да получават данни за Йо. Juno направи своето 62-ро прелитане покрай Юпитер на 13 юни. Той премина над Луната на височина 29 250 км. Сондата ще направи своето 63-то прелитане покрай Юпитер и Йо на 16 юли. Устройството успя да премине над северния и южния полюс на сателита, което ще позволи за първи път да се получат данни за вулканичната активност на Йо в циркумполярните региони.

Сондата Juno показа отблизо езерата от лава на луната на Юпитер Йо


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА