Отидете към основна версия

1 612 12

Всеки тринадесети човек в света притежава криптовалута

  • криптовалута-
  • биткойн

Броят на собствениците на криптовалута в света достигна 562 милиона

Снимка: Shutterstock

Нов доклад показа безпрецедентен ръст в популярността на криптовалутите. Сега всеки тринадесети жител на планетата притежава такава валута, а експертите говорят за предстоящ нов бум на криптовалутите в световен мащаб.

Според Bitcoin.com, нов доклад, публикуван от финтех компанията Triple A, показва бързото нарастване на броя на собствениците на криптовалута по света. Според проучването през 2024 година 562 милиона души вече притежават криптовалути, което е с почти 142 милиона повече от 2023 година.

Това означава, че в момента всеки тринадесети жител на планетата притежава криптовалута. В процентно изражение делът на цялото световно население, използващо цифрови пари, се е увеличил от 5.4% на 6.8% само за една година.

Ръстът в популярността на криптовалутите е особено забележим в Азия, регион, който преди това водеше по брой крипто инвеститори. Така през 2023-а в Азия е имало 268 милиона притежатели на крипто, а през 2024 година техният брой е скочил до 327 милиона. Увеличението е почти 22% и както е отбелязано, такива темпове на растеж не се срещат в нито един друг регион.

Северна Америка е на второ място по брой крипто инвеститори – броят им там е нараснал от 52 на 72 милиона. В процентно изражение това е 38.6% увеличение за последната година. Впечатляващ е и темпът на растеж в Южна Америка - плюс 116.5%. Броят на собствениците на криптовалута там почти се е удвоил, достигайки 55 милиона души.

Като цяло експертите отбелязват, че интересът към дигиталните финансови активи нараства в целия свят, което предполага, че криптовалутите са здраво внедрени в ежедневието и играят все по-важна роля в глобалната финансова система. Според анализаторите през следващите години криптовалутите ще се използват от стотици милиони хора във всеки регион на планетата.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини