Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 15:53 13 733 27

Дойде ли времето да инвестираме в криптовалута?

  • криптовалута-
  • инвестиции-
  • биткойн

“Копаенето“ на биткойн и крипто търговията се сблъсква едновременно с подкрепа, препятствия и забрани

Дойде ли времето да инвестираме в криптовалута? - 1
Снимка:Shutterstock

Биткойн, итър, тетър, дожкоин, кардано, дигитално евро, дигатлно злато, дигитално сребро, дигитален петрол ... нито един от тези термини не съществуваше преди малко повече от десетина години. Днес те са ключ към нов вид финансово мислене. Криптовалутите и блокчейн технологиите разтърсват радикално финансовия свят. И докато се чудим дали да инвестираме в криптовалута, през 2021 г. криптопазарът достигна обща стойност от над 2 трилиона долара. Нарастващата енергия за добив на биткойн и отделянето на въглероден двуокис в този процес привличат все повече общественото и политическо внимание. Темата дори разрази разгорещени дебати в академичните среди през последните години.

“Копаенето“ на биткойн и крипто търговията се сблъсква едновременно с подкрепа, препятствия и забрани. Докато Ел Салвадор прие криптовалутата като легално средство за търговия и започна да добива биткойни, използвайки вулканична енергия, Китай забрани всички транзакции с криптовалута.

Крипто миньорите в Киргистан ще заплащат по-скъпа електроенергия. Напоследък азиатската страна стана привлекателна дестинация за добиване на криптовалута заради евтиния ток. Междувременно, банки като Goldman Sachs и Morgan Stanley започнаха търговията с криповалута, а Европейската инвестиционна банка пусна първата си дигитална облигация на етереум блокчейн.

Централните банки по света също проучват потенциала за собствена дигитална валута. Централната европейска банка постави начало на активна работа по проекта за дигитално евро през юли т. г. Управляващите, допълнително притискани от частни компании, започват да губят вяра в перспективата банкнотите да продължават да господстват на пазара.

Кой приема криптовалута като заплащане?

Швейцарският луксозен хотел The Chedi Andermatt, контролиран от милиардера Сами Сауръс, приема биткойн и етереум. Хотелска резервация може да се направи с криптовалута в Pavilion Hotels & Resorts – луксозна верига, която притежава имоти в Амстердам, Мадрид, Лисабон, Рим, Бали и Пукет. Швейцарски брокер на застрахователната компания AXA дава възможност клиентите му да заплащат сметки с биткойн.

Microsoft приема плащания с биткойн. PayPal планира за разшири международно услугите си с криптовалута. Латвийската авиокомпания airBaltic стана първият въздушен превозвач, който приема биткойн при плащане още от 2014 г. LOT Polish Airlines ги следва. Coca Cola и туристическият гигант Expedia също влизат в списъка с големи компании, които приемат криптовалута при плащане. И още много други малки и по-големи фирми адаптират разплащателната си система към дигиталните пари.

Да инвестирам ли в криптовалута?

Криптавалутата е сочена както за пример за бърза печалба, така и за светкавична загуба. Крипто пазарът се влияе лесно от събития, политика, изявления на световни лидери или техни публикации в социалната мрежа. Крипто инвеститорите трябва да се информират непрекъснато и да следят тенденциите на пазара. В противен случай лесно ще се превърнат в жертва.

Питър Валтц, брокер на стоковата борса във Франкфурт, споделя прогнозата си за близкото бъдеще на крито инвестициите: „Рано или късно биткойн ще привлече вниманието на всички. Тогава хората масово ще се втурнат алчно да инвестират в криптовалута. Това ще бъде златното време за спекулаторите. Някои ще станат много бързо милионери, но повечето ще се събудят по-бедни от всякога.

В този момент инвеститорите, които са изгубили всичко, ще се обърнат към управляващите за помощ. Те ще ги обвиняват, че не са ги предупредили и спасили. Под обществения натиск правителствата ще бъдат принудени да въведат драконови мерки, за да регулират биткойн и да предотвратят възможността повече хора да пострадат.

Сега е времето политиците и банките да изпреварят този момент и да дигитализират собствените си валути. Така ще пресекат интереса към биткойн, а и ще го оставят да съществува паралелно с дигиталното евро, дигиталния долар и т. н. Това са двата варианта. Кой път ще изберем, ще се разбере в следващите една, максимум две години“ , коментира франкфуртският брокер.

Почитателите на криптовалутата се сблъскват с друго предизвикателство -измамите.
През май на уеб-страница с име и лого HLN - една от най-влиятелните медии в Белгия, за първи път се появява материал, в който се съобщава, че Tesla пуска платформа BitcoinPrime приоритетно за белгийците. Според статията, местните веднага могат да станат милионери, ако инвестират неголяма сума като начален капитал без никакви усилия и финансови познания. Това е чудесен пример за „фейк нюз“.

Миналата седмица хакери откраднаха криптовалутата на около 6 000 клиента на Coinbase. Списъкът с крипто измами е доста дълъг.
“Проблемът е, че хора с ограничени познания инвестират в криптовалута и използват блокчейн технологии. Те често се превръщат в мишена на хакери и финансови измамници. Най-добре е да се разбере за какво става въпрос и да се избягват импулсивни решения, които не са базирани на стабилни знания. Едва след като направят основно проучване и задълбочат познанията си, хората ще са в състояние да направят най-добрите избори за техните вложения.“, съветва стоковият експерт от Франкфурт.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    58 0 Отговор
    Абе,ако питаш мене е дошло времето да си изтеглим парите от банките.

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    16 16 Отговор
    Ганчовци, вие нали не си представяте, че някой ще ив даде да инвестирате реално в криптовалута. Като си купите "криптовалута" да кажем от Револют не получавате достъп до криптовалутата, а само до равностойката й в национална валута. Тоест вие тази "криптовалута" нито можете да изпратите на друг човек, нито пък да се разплатите с нея. Просто си давате парите на банките, а те ви дават празни обешания. Друго си е като Баце златото у шкафа, суперкомпа да ти копа вече 3г 24/7 у Бизнеспарка с държавния ток..

    Коментиран от #19, #20

  • 3 Радко умното

    10 3 Отговор
    Абе, Брабандере, какво разбираш ти от криптовалута?!
  • 4 честен ционист

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    И като ги изтеглиш какво ще направиш с тях, подпалка за зимата? Скоро никъде няма да ви приемат кухите левчета, а само с купони.

    Коментиран от #6

  • 5 Германеца

    12 13 Отговор
    Хора които не разбират да не го пипат това нещо. Ако се забогатяваше така, милиардерите щяха да купуват крипто а не някакви си успешни фирми. Големите правителства не харесват криптовалутата, следователно ще го забранят някога, за да си пуснат собствена. Мислите ли че обикновените хора можем да преборим правителствата и законите?
  • 6 cco

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    В револют си купуваш валута и може да си я продадеш и да я изпратиш на приятел.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    33 4 Отговор
    От десетина години се занимаваме с това.Чакаме биткойна на 100000$,етера на 20000$,лайткойна на 500$ и всичко в земя и имоти!може и реално инвестиционно злато,което не предлагат като инвестиция банките.това е тотална шашма и при720000 сатошита за лайткойн е редно да се сменя и да се махаме.В момента гледамБитрех.Биткойна е подтиснал всички криптовалути.Те са горе долу добре спрямо $$ и Еврото ,но спрямо биткойна са зле.Не се занимавайте с това,освен при повече свободни пари,които да играете хазартно,тоест да сте прежалили,че може да не се върнат при вас!Пари и имоти се печелят ЧЕСТНО единственно със Спестяване на няколко поколения!!!Но...Владетелите на света за такива са измислили Хипер инфлацията и в Краен случай РЕАЛНАТА Война.В момента сме във Война без военни действия,но с военни порядки!
  • 8 Самуил

    17 22 Отговор
    Хора, не се лъжете с тези криптовалути. Това ще е измамата на 21-ви век. Този, който се е усетил преди бума усетил, който не е да не се пробва. Дори и акциите не са такава измама, въпреки че доста хора изгоряха при предишната криза. Имотите в големите градове си остават най-сигурната инвестиция, защото дори и да падне утре цената след няколко години ще се възстанови, да не кажа, че може и да се увеличи дори.

    Коментиран от #12

  • 9 Всъщност

    8 3 Отговор
    Няколко големи компании вече купиха криптота. Microstrategy имат над 3 млрд$ в биткойн.

    Коментиран от #11

  • 10 ivan

    10 5 Отговор
    правителствата ве4е си имат свои крипто валути и съвсем скоро 6те забранят другите,разбирай хунтата на НСР, 6те си пуснат тяхните криптовалути в Китай ве4е са забранени,6те оберат парите на хората,целта е да се премахнат хартиените пари,тогава ве4е 6те имат пълен контрол над населението,без при4ина могат да ти спират картата,а съвсем скоро и директно от 4ип в тялото,това не6то е неизбежно,ако хората не си отворят о4ите
  • 11 ivan

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност":

    помпят балона и малко преди краха,си продават на пе4алба биткойна
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Самуил":

    Акциите са тотална шашма,като тото2!По добре ги разиграй в казино,отколкото в акции!Имот и земя!Другото е Сребро,защото е подценено и злато,като инвестиция!В момента да започнеш каквото и да е начинание наречено бизнес е ........неподходящо меко казано!
  • 13 Копач

    20 9 Отговор
    Най-обичам да пета коментарите на тъпаците,н дето все предричат как всички с коините ще бъдат прецакани, докато самите те блъскат по 8ч за 1500лв, а аз си прибирам по 5 бона на месец, и всичко което трябва да правя е да си плащам сметката за тока !

    Коментиран от #14, #15, #26

  • 14 Тра ла ла

    12 7 Отговор

    До коментар #13 от "Копач":

    И после с едно натискане на клавиша не притежаваш нищо.

    Коментиран от #18

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Копач":

    С колко машини ги правиш и какъв ток плащаш???ние копаем през зимата за да се топлим!Така топленето е по на сметка!През лятото ,както и през зимата е губившо начинание,но имаме бонус-Топло и шумно,макар да сме изолирали.При тези цени на тока е нерантабилно,но при положение,че маже би ще отиде много нагоре си заслужава риска!
  • 16 Виртуално евро ?!

    3 1 Отговор
    Най-ценното на бития кон е ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА , каква точно би била алтернативата във “виртуалните валути” на правителствата ?! 😀
  • 17 иху

    6 3 Отговор
    интересно ми е ако падне мрежаата за час каква истерия ще стане ...
  • 18 гошо клавиша

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Тра ла ла":

    Кой клавиш бе ? Я обясни кой точно е тоя клавиш ?

    Едно ще кажа след като прочетох коментарите. Ако някой иска да започне, още е рано е. ГРАМ нищо не разбира масата, накрая че започнат да изполлзват, но ще са испуснали най-високата възвръщаемост.
    Пример за същото може да се намери във много индустрии като цяло. Някои хора правят доста пари в началото и чак после овцете се усещат.

    НЕ МОЖЕ да се спрат от НИКОГО. Китай вече го забраняват за не знам кой си път. И кво ?
  • 19 балък

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ганчоо, ми не купувай от револют бе баце. Някой да ти стои с пистолет до главата и да те кара ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТИКВА

    7 1 Отговор
    Ако Бойко се беше насочил да трупа в крипто , нямаше да могат да снимат чекмеджетата му с евро и злато ! Да му е за поука това ! И да се пренасочва , докато е време , че току виж още снимки излязат !
  • 22 Майк Алън Патън

    8 1 Отговор
    Да не видим скоро Борисов с кирка и лопата сега ? Щото не разбрал , че става дума за друг вид КОПАЕНЕ ! Че с неговия необятен интелект , нищо чудно да прекопае двора си в Банкя !
  • 23 ЕВРЕИН

    8 3 Отговор
    КРИПТОВАЛУТАТА Е НАЙ ВИША ФОРМА НА ИЗМАМА ОСНОВАНАНА ЧОВЕШКАТА АЛЧНОСТ И МЪРЗЕЛ ПРЕДИ НЕЯ СА БОРСИТЕ И АКЦИИТЕ ПРЕДИ ТОВА СА КНИЖНИТЕ ПАРИ БЕЗ ПОКРИТИЕ ОТ МАТЕРИАЛНИ ЦЕННОСТИ ЗЛАТО СРЕБРО ДИАМАНТИ И ПР. /ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ ЗЛАТОТО Е ПОСКЪПНАЛО СПРЯМО ДОЛАРА 100 ПЪТИ 10 000% /И ПОСЛЕ ИСКАТЕ НЯКОЙ ДА ВИ ПОМАГА В ОЦЕЛЯВАНЕТО ВИ АМИ НЕ МОЖЕ ТЪПИ И АЛЧНИ СТЕ
  • 24 Един

    1 1 Отговор
    криптовалута? Те традиционните пари отдавна са вече виртуални!
    ... и има стотина криптовалути ! А "финансовите пирамиди" са измислени отдавна! Ако искате да финансирате някоя нова финансова пирамида с криптовалута - избора е ваш! Ама нали сме си тарикати: "ами ако загубя , ами ако спечеля ... много" ! Лакоми г@зове сме хората!
  • 25 незнайко

    0 0 Отговор
    Криптовалутата е най голямата пирамида в света !!! Нереално се надува цената и докато не дойде момента за СРИВ !!!
  • 26 бравос

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Копач":

    5 чисти бона правиш ама в някой друг живот...нали и аз съм копал...и то не с лоша машина....,няколко карти 1080ТИ...,преди да излязнат новите GTX,те бяха най-добрите....и ко.....нищо...,плащах си тока и това е....съвсем,съвсем леко от горе....тъй че тока като ти е 3 бона,ти си взимай 5те......има хубава горница СААААААМО ако тока ти е free.....
  • 27 инвест селян

    1 0 Отговор
    Ех, мър Марийче, с ко да "инвестираме"?
    Все за паричките на хората напирате, ама ние си нямаме, така че се хабите на ветеро.