Last news in Fakti

12 Юни, 2024 11:25 1 604 12

Всеки тринадесети човек в света притежава криптовалута

  • криптовалута-
  • биткойн

Броят на собствениците на криптовалута в света достигна 562 милиона

Всеки тринадесети човек в света притежава криптовалута - 1
Снимка: Shutterstock

Нов доклад показа безпрецедентен ръст в популярността на криптовалутите. Сега всеки тринадесети жител на планетата притежава такава валута, а експертите говорят за предстоящ нов бум на криптовалутите в световен мащаб.

Според Bitcoin.com, нов доклад, публикуван от финтех компанията Triple A, показва бързото нарастване на броя на собствениците на криптовалута по света. Според проучването през 2024 година 562 милиона души вече притежават криптовалути, което е с почти 142 милиона повече от 2023 година.

Това означава, че в момента всеки тринадесети жител на планетата притежава криптовалута. В процентно изражение делът на цялото световно население, използващо цифрови пари, се е увеличил от 5.4% на 6.8% само за една година.

Ръстът в популярността на криптовалутите е особено забележим в Азия, регион, който преди това водеше по брой крипто инвеститори. Така през 2023-а в Азия е имало 268 милиона притежатели на крипто, а през 2024 година техният брой е скочил до 327 милиона. Увеличението е почти 22% и както е отбелязано, такива темпове на растеж не се срещат в нито един друг регион.

Северна Америка е на второ място по брой крипто инвеститори – броят им там е нараснал от 52 на 72 милиона. В процентно изражение това е 38.6% увеличение за последната година. Впечатляващ е и темпът на растеж в Южна Америка - плюс 116.5%. Броят на собствениците на криптовалута там почти се е удвоил, достигайки 55 милиона души.

Като цяло експертите отбелязват, че интересът към дигиталните финансови активи нараства в целия свят, което предполага, че криптовалутите са здраво внедрени в ежедневието и играят все по-важна роля в глобалната финансова система. Според анализаторите през следващите години криптовалутите ще се използват от стотици милиони хора във всеки регион на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    9 2 Отговор
    Излиза дяволско число! Дали защото криптовалутата е дяволска работа ?!
  • 2 шиткойни

    10 1 Отговор
    "притежава" е черен хумор!
  • 3 Снимка от идните 3-4години

    6 3 Отговор
    Скоро всеки 3ти ще притежава дигитализацията ще го изиска неминуемо а Ai ще смени професията доктори,шофьори IT специалисти..И други стотици професия ще изчезнат не за друго ами защото машини и роботите ще носят повече печалба на тия къде дърпат конците на света от вечно стачкуващите и мрънкащи роботници.
  • 4 Ами

    7 0 Отговор
    В моного бедни региони има хора, които притежават единствено криптовалути и никакви фиатни, заради огромната инфлация на местните пари и никаквата им конвертируемост.
  • 5 Лесно за разгадаване

    3 0 Отговор
    Фаталните хора са фатално алчни...
  • 6 Сливен

    11 1 Отговор
    Хора не се лъжете да депозирате средства в платформи, за да закупвате крипто! Това е пълен скам, "инвеститори" се надлъгват един друг коя валута е по актуална и по-перспективна. Няма да ви обяснявам какъв филм е да си изтеглите обратно инвестицията в банковата сметка, криптото е най голяма измама на 21век не се залъгвайте!
  • 7 Живанши

    10 2 Отговор
    И си я държи в гащите. 99% от хората - НЕ ПРИТЕЖАВАТ ТОЗИ ДЕФЕКТ! Статията е поредния опит да възродят този спекулативен финансов инструмент като валута.... А той за валута - НЕ СТАВА! Повярвайте ми, работил съм за крипто компания, знам колко несъвършена технология за разплащане е това. Светлинни години зад Visa и MasterCard по отношение на международни разплащания, и това не са дефекти които се отстраняват с времето, не, те да заложени изначално неадекватно в крипто таратора. Валутата на дявола - тя гори само и единствено за да съществува! И то не е валута, а финансов инструмент вече. Най-безполезната идея на 21ви век.
  • 8 Сталин

    9 2 Отговор
    Поредната измамна схема на евреите ,кажете ми коя от хилядите крипто да си купя,или да си направя моя крипто и да не работя повече и да си купувам каквито ми е нужно
  • 9 Един от

    4 9 Отговор
    апартаментите ми в София го дължа на добре закупено крипто. И още доста крипто имам. А вие се надлъгвайте че било пирамида и не знам си какво. Като ви е шубе, ще гледате от стани и няма да разбирате какво се случва.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    1 1 Отговор
    Притежаваш нещо, което ни се пипе, ни те види, ни се харчи за нещо.