Отидете към основна версия

1 317 6

Износването на гумите показва сериозни проблеми в колата

  • износени гуми-
  • причини-
  • съвети

Какви могат да бъдат те, ви разказваме сега

Износването на автомобилните гуми може да показва различни проблеми с автомобила, вариращи от такива по окачването до спирачната система Например, износването по краищата на протектора може да означава неправилно регулиране на т.нар. сходимост на колелата.

Причините за износени по краищата гуми могат да бъдат още ниско налягане в гумите, проблеми с окачването или с кормилното управление или пък да е следствие от често шофиране с претоварване на колата. Износването в центъра по-често показва, че колата се кара с високо налягане в гумите.

Стъпаловидно износване често възниква поради липса на баланс на гумите или пък заради дефектни амортисьори. Преждевременното износване на гумите показва проблеми с окачването, амортисьорите, кормилното управление, спирачната система или неправилно регулиране на колелата. Това важи особено за леките коли, които се движат с висока (магистрална) скорост.

В ситуация, в която протекторът на гумата е повреден или се лющи, причината може да е от претоварване, недостатъчно налягане в гумата или агресивен стил на шофиране. Като цяло е важно да се разбере, че износването на гумите не е 100% индикатор за неизправност на автомобила, но е първият сигнал, че си струва да се извърши диагностика.

За да установите точната причина за износване на гумите и да идентифицирате евентуални неизправности в автомобила, трябва да потърсите помощ от сервизни специалисти за извършване на прецизна диагностика.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини