11 Септември, 2024 10:36 1 858 5

Петте най-опасни звука в автомобила

  • съвети-
  • автомобил-
  • повреди-
  • звуци

Тези звуци в колата ви трябва да ви предупредят и да преустановите шофиране

Петте най-опасни звука в автомобила - 1
Снимка: Shutterstock

Един от най-опасните звуци в автомобила е тропането на двигателя. Експерти от ADAC обясняват, че трябва да се внимава изключително много за тропане в двигателя с вътрешно горене, като това важи и при студен, и при топъл двигател.

Този шум най-често е причинен от износване на коляновия вал и буталната група. Ако почукването е придружено и от мигащ индикатор за ниско налягане на маслото (червена светлина на арматурното табло), тогава колата трябва да бъде изключена на мига и транспортирана до сервиз с репатрак.

Също така трябва да бъдете внимателни за воя на трансмисията, който се засилва с набиране на скорост.

Скърцащи звуци от спирачките показват пълно износване на спирачните накладки и колата е става опасна за движение.

Щракания по окачването, когато автомобилът се движи в завой, показват повреда на карета или други части от т.нар. силовото окачване, които могат да са опасни.

Силно почукване от окачването при удар в малка дупка пък говори за износване на сферичните шарнири, носачите и втулките на стабилизатора, което също не е безопасно при високи скорости.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи?

    9 0 Отговор
    Абе, шматарок Радославски, на какво си от сутринта? Какво значи "... да се мншмово шзключително.."?!?
  • 2 Това се учи на курса

    5 0 Отговор
    Дай нещо, дето не го знаем
  • 3 Механик

    16 0 Отговор
    Най-страшния звук в автомобила е грохот, звук от мачкаща се и разкъсвана ламарина комбинирано със звуци на разтрошени стъкла. В повечето случаи водачът и пасажерите дори не чуват тия звуци.
    А тия звуци обикновенно са предшествани от човешка реч която казва "Скиий брато! Скийй ко прай тва БйеЙемВйенце на трета!"
  • 4 поправка

    10 0 Отговор
    най-ужасяващия звук който може да чуете от автомобила си е от радиото ви да се чува азис
  • 5 Мисирчо

    0 0 Отговор
    Нещо ми почуква в главата. Това опасно ли е?