Отидете към основна версия

3 093 7

Измислен е начин за борба със сънливостта по време на път

  • сънливост-
  • шофиране

Създаден е прототип на слушалки, които могат да откриват признаци на сънливост в мозъка

Снимка: Shutterstock

Сънливостта през деня не е просто неудобство, тя е сериозна опасност за безопасността, особено за шофьорите. Статистиката показва, че шофирането в състояние на сънливост причинява множество смъртни случаи по пътищата всяка година. Съветът за национална безопасност на САЩ дори призна сънливостта за критична опасност.

За да се противопоставят на тази заплаха, инженери от Калифорнийския университет в Бъркли разработиха иновативни слушалки, които могат да открият признаци на сънливост в мозъка. Технологията, по същество миниатюризирана електроенцефалограма (ЕЕГ), обещава да революционизира безопасността на пътя.

Слушалките са малки, поставят се в ушите и имат вградени електроди, които контактуват с ушния канал. Тези електроди разчитат мозъчни вълни, подобно на традиционното ЕЕГ, но без необходимост от прикрепване на множество електроди към главата. Благодарение на това те могат да открият промени в мозъчната активност, които показват нарастваща сънливост.

Идеята за тези слушалки е на Рики Мюлер, асистент по електроинженерство и компютърни науки в Калифорнийския университет, Бъркли, като идеята му идва след закупуване на AirPods от Apple през 2017 година.

„Вярваме, че тази технология има много потенциални приложения. Класифицирането на сънливостта е само началото. В бъдеще тази технология може да се използва за класифициране на съня и дори за диагностициране на нарушения на съня“, казва Мюлер.

Разработването на слушалки с ЕЕГ електроди обаче не е лесна задача. Инженерите трябва да преодолеят редица проблеми, като осигуряване на добър контакт с кожата на ушния канал, създаване на универсален модел, подходящ за потребители с различни размери на ушите, и разработване на дизайн, който е прост и лесен за производство.

Въпреки всички предимства, слушалките са все още в етап на разработка. Тази технология обаче представлява реална стъпка към създаването на по-безопасни условия за шофиране.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.

Свързани новини