Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 12:39 8 862

Не правете тези неща по време на шофиране (ЧАСТ I)

  • шофиране-
  • вредни навици-
  • съвети

Опасни навици при шофиране, които ви лишават от концентрация и внимание

Не правете тези неща по време на шофиране (ЧАСТ I) - 1

Концентрацията на вниманието и бързата реакция са незаменими условия за безопасност на пътя. Поддържането на тялото и съзнанието във форма е достатъчно трудно, така че всеки шофьор има свои собствени начини за справяне с това. Но малко хора се замислят защо възникват сънливостта и разсеяността по време на шофиране. Междувременно привидно безобидни навици могат да провокират забавянето на реакците. Ето и основните от тях.

1. Неправилна стойка

Не правете тези неща по време на шофиране (ЧАСТ I)


Не напразно лекари и родители настояват човек още от ранна детска възраст да не се прегърбва. Неправилната стойка увеличава натоварването на тялото. Мускулите, ставите и сухожилията работят с повишено напрежение, така че се изразходва много повече енергия. И когато гърбът и шията ви болят и краката изтръпват, е много трудно да се концентрирате върху пътя. Затова се опитайте да наблюдавате стойката си. А при дълги пътувания спирайте често и правете упражнения.

2. Телефонни разговори

Не правете тези неща по време на шофиране (ЧАСТ I)


Според статистиката за причините на пътнотранспортните произшествия телефонните разговори заемат второ място след карането с употреба на алкохол. А ако разговорът е предизвикал и чувства, след като приключи, водачът ще смила подробностите поне час. При решаването на важни проблеми е по-добре да не сте зад волана. Многократно е доказано, че по време на телефонни разговори човек става по-разсеян, тъй като е трудно да прави две неща едновременно - да следва пътя и да отговаря на събеседника. Това изразходва значителни ресурси на тялото. Ако спокойният разговор намалява вниманието с 20-25%, тогава писането на SMS-и отвлича вниманието от пътя още повече. В този случай рискът от загуба на контрол се увеличава стотици пъти. Затова помислете дали е необходимо незабавно да отговорите на звънещия телефон по време на шофиране. Може би трябва да се обадите малко по-късно.

3. Планиране на деня

Не правете тези неща по време на шофиране (ЧАСТ I)


По-добре е да планирате деня си предварително, вместо да седите зад волана и да правите това. Първо, тази дейност ви отвлича вниманието от пътната обстановка. Второ, някои от планираните задачи просто ще излетят от главата ви. Да, и самият опит да направите график, какво и кога да правите, отнема много усилия и добавя чувство на безпокойство. В резултат на това раздразнението нараства, а вниманието намалява. По-добре е да решавате проблемите, когато възникнат, и да планирате нещата в зависимост от важността и спешността, но не по време на път.

4. Липса на сън

Не правете тези неща по време на шофиране (ЧАСТ I)


Сядането зад волана в полусънно състояние е много вероятно да провокира инцидент. Сънливият шофьор е опасен не само за себе си, но и за другите. Закъснялата реакция не позволява бързо и адекватно реагиране на възникващи заплахи. Но още по-опасно е, ако шофьорът изпадне в т.нар. микросън. Неконтролирана кола може да прелети стотици метри за няколко секунди. Добре е, ако по пътя няма завои, препятствия или пешеходци. Но ако се блъсне в опашката на задръстване, излети в кръстовище или пешеходна пътека? Страшно е дори да си го помислим. Затова винаги спете достатъчно, особено преди дълъг път. И ако ви се спи по пътя, не продължавайте да се опитвате да стигнете до крайната си дестинация. По-добре спрете за дрямка.

ЧАСТ II



Свързани новини