Отидете към основна версия

3 169 16

Германски експерт: Ако чуете тези звуци в колата, незабавно отидете в сервиза!

  • съвети-
  • шумове от автомобила

Това съветва германски експерт и посочва някои очевидни признаци на предстояща повреда на автомобила

Снимка: Shutterstock

Появата на нехарактерни шумове и вибрации, както и промени във функционалността на автомобила в болшинството случаи показват предстояща повреда. За това говори автомобилният експерт Хатс Димер.

Съвременните автомобили обикновено сигнализират за проблеми чрез системата Check Engine, като тя дори ще посочи какво точно е счупено, подчертава експертът. Разчитането на повредата обаче става с допълнителен специализиран уред за диагностика.

"Но ако предупредителните икони на таблото не светят, но чуете странни шумове, то бъдете нащрек и при първа възможност посетете сервиз. Разбира се, това са преди всичко външни звуци и вибрации. Трябва да обърнете специално внимание на това. Съскане, тракане, свирене и така нататък.

Дори ако този звук се появи и изчезне, например, докато стоите в задръстване, и след това като шофирате всичко е наред. Това означава, че има някакъв симптом, че нещо в колата не работи както трябва“, предупреждава експертът.

Понякога дори сервизните специалисти да не могат да установят източника на проблема, но те ще прегледат най-важните и най-опасни при повреда възли и агрегати. „Ако сте с автоматична скоростна кутия, ако забележите, че колата придърпва между смяната на предавките, започнала е да превключва нервно, има някакви неизправности по време на работа, особено при превключване на по-висока или по-ниска предавка, колата е станала трудна за превключване или, напротив, превключва рязко и преждевременно, помислите кога за последен път сте сменили маслото в скоростната кутия“, посочва специалистът.

За да предотвратите повреди, трябва да посещавате сервиз на всеки шест месеца с превантивна цел, препоръчва Димер. Всяко на пръв поглед дребно нещо може да стане фатално за някоя от системите в колата, и поради тази причина не отлагайте. Слушайте звуците на автомобила и реагирайте своевременно, завършва експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.

Свързани новини