Отидете към основна версия

1 600 16

Китайски суперпроцесори заменят стандартните чипове

  • чипове-
  • процесори-
  • фотоника-
  • китай

Китай обяви пробив в силициевата фотоника

Китай обяви значителен пробив в силициевата фотоника за производството на полупроводници. Държавната лаборатория JFS в Ухан, национален център за изследване на фотониката, успешно свърза лазерен светлинен източник със силициев чип за първи път. Това постижение, според китайските медии, може да помогне на страната да преодолее съществуващите технически бариери в дизайна на чипове и да постигне самодостатъчност в лицето на санкциите на САЩ.

Основана през 2021 г. и подкрепена от правителството с 8.2 милиарда юана (1.2 милиарда долара), JFS е една от ключовите институции в Китай, разработващи модерни технологии. Както отбелязва JFS, новата технология използва оптични сигнали вместо електрически сигнали за предаване на данни, което ѝ позволява да преодолее ограниченията на традиционните чипове, свързани с физическите ограничения на предаване на електрически сигнали, и да създаде по-бързи и по-мощни чипове за обработка на големи данни, графики и изкуствен интелект.

Не само Китай проявява интерес към силициевата фотоника

Основни играчи в глобалната полупроводникова индустрия като TSMC, Nvidia, Intel и Huawei също инвестират сериозно в развитието на тази технология. SEMI, международната асоциация на полупроводниковата индустрия, изчислява, че глобалният пазар на силициеви фотонни чипове ще достигне 7.86 милиарда долара до 2030 година спрямо 1.26 милиарда долара през 2022 г. Вицепрезидентът на TSMC Дъглас Ю Чен-хуа каза миналата година, че „една добра система за интегриране на силиконова фотоника може да реши критични проблеми с енергийната ефективност и изчислителната мощност в ерата на ИИ, което води до промяна на парадигмата в индустрията“.

Имайте предвид, че силициевата фотоника е от особено значение за Китай. За разлика от традиционните чипове, фотонните чипове не изискват високотехнологични екстремни ултравиолетови (EUV) литографски машини, които са обект на ограничения за износ от САЩ в Китай. „Силиконовите фотонни чипове могат да се произвеждат на вътрешния пазар, като се използват сравнително евтини материали и оборудване“, каза през 2022 г. Су Джун, президент на стартиращата компания за полупроводници Sintone в Пекин.

Експертите смятат, че силициевата фотоника може да се превърне в „нов фронт в технологичното съперничество между Съединените щати и Китай“

„Въпреки че контролът върху износа на САЩ вероятно ще ограничи способността на Китай да произвежда традиционни чипове, той може също неволно да насърчи Китай да отдели повече ресурси за нови технологии, които ще играят важна роля в следващото поколение полупроводници“, пише Матю Рейнолдс, бивш сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини